Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 26 - Meg­erő­söd­vén a ke­gye­lem­ben

Egyházunk egy-két hete

Meg­erő­söd­vén a ke­gye­lem­ben

Im­már ötö­dik al­ka­lom­mal ren­dez­te meg gyü­le­ke­ze­ti nap­ját a Veszp­ré­mi Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség múlt szom­ba­ton Ba­la­ton­al­má­di­ban, a tó­par­ton. Ez al­ka­lom­mal Itt­zés Já­nos püs­pök, Sza­bó György egy­ház­ke­rü­le­ti fel­ügye­lő és fe­le­sé­ge, Bea, il­let­ve Me­nyes Gyu­la püs­pö­ki tit­kár, va­la­mint Be­decs Már­ta, a püs­pö­ki hi­va­tal ve­ze­tő­je vol­tak a ven­dé­gek.

Az egy­be­gyűl­tek el­ső­ként Isó Do­rottya kö­szön­té­sét hall­gat­hat­ták meg, il­let­ve éne­ket ta­nul­hat­tak a lel­kész­nő­től, majd rö­vid áhí­tat kö­vet­ke­zett, mely­ben a na­pi igék alap­ján szó­lalt meg Is­ten biz­ta­tó üze­ne­te, hogy a ke­gye­lem ege alatt mind­nyá­jan biz­ton­ság­ban va­gyunk Krisz­tu­sért.

Az áhí­tat után a püs­pök a 2Tim 2,1-ben le­írt apos­to­li in­te­lem – „Te azért, fi­am, erő­söd­jél meg a ke­gye­lem­ben…” – alap­ján fo­gal­maz­ta meg a gyü­le­ke­zet tag­ja­i­nak szánt üze­ne­tét. Elő­adá­sá­ban az egy­ház hét is­mer­te­tő­je­gyét vet­te sor­ra Lu­ther­nek A zsi­na­tok­ról és az egy­ház­ról cí­mű ira­ta alap­ján. Is­ten igé­je tart­ja meg a gyü­le­ke­ze­tet és an­nak tag­ja­it, mely­nek pe­csét­je, vissza­von­ha­tat­lan is­te­ni bi­zony­sá­ga a ke­reszt­ség. Eb­ben a kap­cso­lat­ban erő­sít meg az ol­tá­ri szent­ség, mely­ben ma­ga az élet Ura, Krisz­tus lép ve­lünk kö­zös­ség­re, és tesz ben­nün­ket tes­te tag­ja­i­vá. Is­ten igé­jé­nek hir­de­té­sé­re, a szent­sé­gek ki­szol­gál­ta­tá­sá­ra az egy­ház Ura el­hí­vot­ta­kat ren­del. Az ő szol­gá­la­tu­kon ke­resz­tül a Szent­lé­lek éb­resz­ti és erő­sí­ti a hi­tet. Így is­me­ri fel az em­ber bű­ne­it, me­lyek el­vá­laszt­ják Is­ten­től, és a bűn meg­val­lá­sa, va­la­mint meg­bá­ná­sa után kap­ja meg a fel­ol­do­zást, Is­ten bűn­bo­csá­tó ke­gyel­mét. Az imád­ság ere­je tö­ri szét a kö­zös­sé­get meg­ron­tó plety­kát és rossz­hír-kel­tést, és ve­zet el oda, hogy hit­val­ló, Krisz­tu­sért a vi­lág­ban hát­rányt, ha kell, szen­ve­dést is el­vi­se­lő, ke­resz­tet hor­do­zó ta­núk­ká vál­junk.

Az elő­adást kö­ve­tő jó han­gu­la­tú be­szél­ge­tés után a je­len le­vő há­zas­pá­rok­nak az egy­ház­ke­rü­le­ti fel­ügye­lő és fe­le­sé­ge tett fel kap­cso­lat­erő­sí­tő kér­dé­se­ket, me­lyek át­gon­do­lá­sa és meg­vá­la­szo­lá­sa őszin­tén fel­tár­ta, hogy ki-ki mi­ért sze­re­ti a pár­ját. A teszt­lap ki­töl­té­se is meg­mu­tat­ta, hogy a sze­re­tet mi­lyen egy­sé­get tud lét­re­hoz­ni két em­ber kö­zött.

Me­nyes Gyu­la a töb­bi­ek­kel kom­mu­ni­ká­ci­ós já­té­kot ját­szott há­rom cso­port­ban. A részt­ve­vők­nek új­ság­hír, tu­dó­sí­tás és élő köz­ve­tí­tés, kör­kap­cso­lás for­má­já­ban kel­lett bib­li­ai tör­té­ne­te­ket meg­fo­gal­maz­ni­uk úgy, hogy a mai kor em­be­re ér­te­sül­jön ró­luk. Öt­le­tes és oly­kor hu­mo­ros fel­dol­go­zá­sok szü­let­tek.

Az ének­kel és imád­ság­gal zá­rult cso­port­fog­lal­ko­zást ebéd és dél­utá­ni sza­bad prog­ram kö­vet­te, mely­ben le­he­tő­ség nyílt be­szél­ge­tés­re, csó­na­ká­zás­ra, já­ték­ra. Él­tek is ve­le fel­nőt­tek, gye­re­kek egy­aránt.

Az egy­be­gyűl­tek meg­ta­pasz­tal­hat­ták, hogy az együtt­lét so­rán meg­erő­söd­het­tek a ke­gye­lem­ben, a test­vé­ri kö­zös­ség­ben. Ter­ve­ik sze­rint jö­vő­re is­mét meg­ren­de­zik a gyü­le­ke­ze­ti na­pot.

Isó Zol­tán