Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 26 - Ki az Úr?

Egyházunk egy-két hete

Ki az Úr?

A Pest me­gyei Gal­ga­györk köz­ség egy ma­gá­é­val azo­nos lé­lek­szá­mú ár­víz­ká­ro­sult köz­sé­get ke­re­sett, hogy ado­má­nyo­zás­sal se­gít­se a rá­szo­ru­ló­kat. A ki­lenc­száz­hat­van lel­kes Fel­ső­dob­sza (Bor­sod-Aba­új-Zemp­lén me­gye) köz­ség pol­gár­mes­te­re, Bene Klá­ra jú­ni­us 13-án dél­után vet­te át a gyűj­tés ered­­ményét.

Szent­há­rom­ság ün­ne­pe utá­ni má­so­dik va­sár­nap – Pin­tér Já­nos evan­gé­li­kus lel­kész tá­mo­ga­tá­sá­val – az is­ten­tisz­te­let ke­re­te­in be­lül szer­ve­ző­dött ár­víz­kon­cert he­lyi elő­adók fel­lé­pé­sé­vel. Nagy Esz­ter he­ge­dű­mű­vész a ko­moly­ze­nei vo­na­lat kép­vi­sel­te, Nagy Gab­ri­el­la és Lő­rik Lász­ló nép­dal­lal ké­szült, a Ha­rang­vi­rág ci­te­ra­ze­ne­kar Gal­ga men­ti nép­dal­csok­rot aján­dé­ko­zott a kö­zön­ség­nek. A Ma­gya­rok Szö­vet­sé­ge ál­tal szer­ve­zett te­het­ség­ku­ta­tó ver­seny el­ső he­lye­zett lá­nyai ma­gyar­bő­di nép­da­lo­kat éne­kel­tek. Kis ze­ne­ka­runk is ki­tett ma­gá­ért, kez­dő és ha­la­dó har­mo­ni­ká­sa­ink – ez utób­bi­ak or­szá­gos ver­seny el­ső he­lye­zett­jei, arany­dip­lo­más, ní­vó­dí­jas pá­ros – szí­nes re­per­to­árt ad­tak elő. A zon­go­rán ta­nu­lók kö­zül pe­dig négy lány mu­tat­ta be tu­dá­sát. Da­nis Ani­kó kán­tor is tá­mo­gat­ta a cél­ki­tű­zést.

A kon­cert tel­jes be­vé­te­lét – ki­lenc­ven­öt­ezer fo­rin­tot –, va­la­mint ti­zen­hét­ezer fo­rint­nyi, név­vel le­adott pénz­ado­mányt és egy mik­ro­busz­nyi egye­bet (vi­zet, tar­tós élel­mi­szert, ru­hát stb.) még az­nap sze­mé­lye­sen vit­tük el Fel­ső­dob­szá­ra.

A lá­tot­tak, hal­lot­tak után – hu­szon­nyolc­ezer ton­na ho­mo­kot és kö­zel há­rom­száz­ezer ho­mok­zsá­kot moz­gat­tak meg, hogy ment­sék a köz­sé­get! – nyu­godt szív­vel hagy­tuk ott mind­azt, amit vit­tünk. Mi az úr? A víz. De hogy ki az Úr? Ugye egy­ér­tel­mű?

Nyi­las Má­ria