Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 30 - Vir­tu­á­lis és va­ló­sá­gos egy­ház

Vir­tu­á­lis és va­ló­sá­gos egy­ház

Iga­zán a ta­lál­ko­zó „cél­kor­osz­tá­lyá­nak” szólt az „1ház, web2” cí­mű fó­rum, amely az in­ter­net ad­ta le­he­tő­sé­ge­ket jár­ta kö­rül. Ta­nul­sá­ga egy mon­dat­ban: a vir­tu­á­lis cent­ru­mok fe­lü­le­te­i­vel él­nie kell az egy­ház­nak is, de ha a kül­ső vagy bel­ső misszió cél­já­ra akar­juk hasz­nál­ni, ak­kor szak­ér­tők­re van szük­ség.

Ba­logh Csa­ba on-line kom­mu­ni­ká­ci­ós ta­nács­adó, szak­új­ság­író ar­ról be­szélt, hogy az egyé­ni hon­la­pok irán­ti ér­dek­lő­dés az egy­re át­lát­ha­tat­la­nabb in­for­má­ció­döm­ping mi­att egy­re csök­ken, a stra­té­gia ma már az, hogy nagy kö­zös­sé­gi ol­da­la­kon kell meg­je­len­ni a köz­zé­ten­ni kí­vánt tar­tal­mak­kal; a fórum címé­ben jel­zett web 2.0 ko­rá­ban tel­je­sen ter­mé­sze­tes az, hogy az ol­va­só ma­ga is tar­ta­lom­köz­lő le­het. Ez azon­ban ko­ránt­sem egy­sze­rű fel­adat, oly­kor a gyü­le­ke­ze­tek­nek is ér­de­mes ki­kér­ni­ük szak­ér­tők vé­le­mé­nyét, ta­ná­csát.

– Egy hon­lap, akár gyü­le­ke­ze­ti hon­lap bir­tok­lá­sa pusz­tán olyan, mint­ha len­ne egy te­le­fo­nunk. A kér­dés va­ló­já­ban az, hogy mi­hez kez­dünk ve­le, ho­gyan kom­mu­ni­ká­lunk raj­ta ke­resz­tül – fo­gal­ma­zott Nagy Ben­ce, a Moly.hu köny­ves kö­zös­sé­gi ol­dal ala­pí­tó­ja, hoz­zá­té­ve, hogy ma­nap­ság egy­re ko­mo­lyabb erő­fe­szí­té­se­ket igé­nyel az ál­ta­lunk köz­zé­tett tar­tal­mak­ra irá­nyí­ta­ni a ne­te­zők fi­gyel­mét.

A vir­tu­á­lis kap­cso­la­tok­ban rej­lő le­he­tő­sé­gek mel­lett a sze­mé­lyes­ség fon­tos­sá­gát, a má­sik­ra való őszin­te oda­fi­gye­lést emel­te ki Né­meth Zol­tán.

– Be­te­ges­sé is tud vál­ni az in­ter­net­től va­ló füg­gés, ilyen ese­tek­kel en­gem is ke­res­tek már meg ag­gó­dó szü­lők – szólt az egyén vi­lág­há­ló ál­ta­li be­szip­pan­tá­sá­nak ve­szé­lye­i­ről a pé­csi lel­kész, aki úgy vél­te, hogy a gyü­le­ke­ze­ti hon­la­pok je­len­leg el­ső­sor­ban a kö­zös­ség tag­ja­i­nak a ta­lál­ko­zá­si fe­lü­le­tei.

– szeg­fű –