Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 30 - „Ide­gen já­té­ko­sok” a pá­lyán

A hét témája

„Ide­gen já­té­ko­sok” a pá­lyán

Ked­ves szín­folt­jai a Szél­ró­zsá­hoz ha­son­ló if­jú­sá­gi ren­dez­vé­nyek­nek a kül­föld­ről ér­ke­zett ven­dé­gek. Ők, akik min­dig mo­so­lyog­nak. Nem ér­te­nek so­kat az elő­adá­sok­ból, de an­nál töb­bet ér­zé­kel­nek a ta­lál­ko­zó han­gu­la­tá­ból.

Idén két fi­a­tal jött Szar­vas­ra Finn­or­szág­ból, ugyan­csak ket­ten Né­met­or­szág­ból, és egy ti­zen­hét ta­gú, né­pes de­le­gá­ció Nor­vé­gi­á­ból. Pál Ma­ri­et­ta, or­szá­gos iro­dánk mun­ka­tár­sa és se­gí­tői gon­dos­kod­tak ar­ról, hogy a ven­dé­gek „ide­gen­ként” is itt­hon érez­hes­sék ma­gu­kat. Reg­ge­len­te an­gol nyel­vű áhí­ta­ton vet­tek részt, es­tén­ként pe­dig a Csend­sá­tor­ban né­met nyel­ven hang­zott szá­muk­ra Is­ten igé­je. Nap­köz­ben vi­dá­man ve­gyül­tek a tö­meg­be…

A Le­he­tő­sé­gek pi­a­cán bot­lot­tam két ked­ves nor­vég le­ány­ba, aki­ket gyor­san meg­in­ter­jú­vol­tam. Ma­rie Fos­navĺgból, míg ba­rát­nő­je, Oda Ul­s­tein­vik­ből ér­ke­zett Szar­vas­ra. Ko­ráb­ban még egyi­kük sem járt Ma­gyar­or­szá­gon. A leg­el­ső do­log, ami eszük­be ju­tott ha­zánk­ról, hogy itt „jó me­leg van”. Szá­muk­ra – akik észak­ról ér­kez­tek – ez kü­lö­nö­sen meg­ter­he­lő, nem szok­tak hoz­zá a ká­ni­ku­lai for­ró­ság­hoz.

Az­tán a ta­lál­ko­zó­ról kezd­tek me­sél­ni. Mind­ket­ten a vá­ro­suk Ten Sing cso­port­já­ban éne­kel­nek. (A nor­vég Ke­resz­tyén If­jú­sá­gi Egye­sü­let egyik prog­ram­ja, ame­lyet Eu­ró­pa szá­mos or­szá­gá­ban át­vet­tek, így ha­zánk­ban is van­nak ilyen könnyű­ze­nei kó­ru­sok.) Ott hal­lot­tak a le­he­tő­ség­ről, hogy el­jö­het­né­nek Ma­gyar­or­szág­ra.

Tet­szik ne­kik, hogy a Szél­ró­zsa or­szá­gos ren­dez­vény. Nor­vé­gi­á­ban in­kább csak ré­gi­ón­ként gyűl­nek össze a fi­a­ta­lok ha­son­ló ta­lál­ko­zók­ra. S bár nem tud­nak kö­vet­ni min­den prog­ra­mot – hi­szen min­den­hol tol­má­csok se­gít­sé­gé­re szo­rul­nak –, még­is úgy vé­lik, ez egy jól si­ke­rült ta­lál­ko­zó. A ma­gya­rok ba­rát­sá­go­sak, a kon­cer­tek él­ve­ze­te­sek, az áhí­ta­tok al­kal­má­val pe­dig ben­nük is tu­da­to­so­dik, hogy ez az uta­zás le­he­tő­ség szá­muk­ra: új el­szá­nás­sal ját­sza­ni az „élet já­té­kát” Is­ten­nel.

B. Pin­tér Már­ta