Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 30 - Új kez­det a Ta­más-mi­sén

A hét témája

Új kez­det a Ta­más-mi­sén

„Nem könnyű újat kez­de­ni” – mu­ta­tott rá pré­di­ká­ci­ó­já­ban Cse­lovsz­ky Fe­renc De­ák té­ri lel­kész a Szél­ró­zsán tar­tott Ta­más-mi­sén. A szar­va­si Ótemp­lom­ban – a me­leg el­le­né­re – szá­zak vet­tek részt a finn „re­cept” alap­ján ná­lunk is meg­ho­no­sod­ni lát­szó, sa­já­tos li­tur­gi­á­val zaj­ló is­ten­tisz­te­le­ten.

Az ige­hir­de­tő Kol 1,18 alap­ján ar­ról be­szélt, hogy gyak­ran egy fon­tos mon­dat­ba sem tu­dunk he­te­kig be­le­kez­de­ni. „Ne ha­ra­gudj! Bo­csáss meg! Sze­rel­mes va­gyok be­léd! Ne­he­zen mond­juk ki eze­ket a mon­da­to­kat” – em­lé­kez­te­tett, majd hoz­zá­tet­te, hogy egy új élet kez­de­te­kor ki­zá­ró­lag Jé­zus Krisz­tus vi­lá­gos­sá­ga ál­tal lát­hat­juk meg az utat. Ő az, aki ott van a kez­det­nél, és egy­há­zá­nak fe­je­ként utat tör, hogy a test töb­bi tag­ja is át­jut­has­son a ré­gi­ből az új­ba. „Az élet kér­dé­se nem az, hogy mi mit kez­dünk, ha­nem hogy ő mit kezd ve­lünk” – sum­máz­ta mon­da­ni­va­ló­ját a lel­kész.

A több mint két órán át tar­tó al­kal­mon – az úr­va­cso­ra­vé­tel mel­lett – a szél­ró­zsás gyü­le­ke­zet tag­ja­i­nak le­he­tő­sé­gük volt imád­sá­got ír­ni és ál­dást kér­ni éle­tük­re.

– jenő –