Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 30 - Szo­li­da­ri­tás­ra ne­vel­ve

A hét témája

Szo­li­da­ri­tás­ra ne­vel­ve

In­ter­jú Gáncs Kris­tóf­fal, a Ma­gyar Öku­me­ni­kus Se­gély­szer­ve­zet mun­ka­tár­sá­val

– Mit vár a Ma­gyar Öku­me­ni­kus Se­gély­szer­ve­zet a Szél­ró­zsa ta­lál­ko­zón va­ló meg­je­le­nés­től?

– Szer­ve­ze­tünk nem­csak ado­má­nyo­kat gyűjt, ha­nem fon­tos fel­ada­tunk a szem­lé­let­for­má­lás is, az in­for­má­ci­ók át­adá­sa a mun­kánk­ról, rá­adá­sul itt egy fo­gé­kony cél­cso­port­nak mu­tat­koz­ha­tunk be. Úgy vél­jük, nem le­het elég fi­a­ta­lon el­kez­de­ni a szo­li­da­ri­tás­ra ne­ve­lést. El kell mon­da­nunk, és be kell mu­tat­nunk, hogy van­nak olyan hely­ze­tek, ami­kor túl­lép­ve ön­ma­gun­kon se­gít­ség­nyúj­tás­ra van szük­ség.

– Mi­vel ké­szül­te­tek?

– Az elő­ző Szél­ró­zsán a nem­zet­kö­zi mun­kán­kat mutattuk be a résztvevőknek, most pedig in­kább az el­múlt he­tek­ben saj­nos na­gyon ak­tu­á­lis­sá vált ha­zai ár­ví­zi se­gít­ség­nyúj­tás­ra igye­kez­tünk fel­hív­ni a fi­gyel­met. A Ma­gyar Öku­me­ni­kus Se­gély­szer­ve­zet ti­zen­nyolc te­le­pü­lé­sen vég­zett se­gé­lye­zé­si mun­kát. A gyors­se­gé­lye­zé­sen már túl va­gyunk, a fel­mé­ré­sek még zaj­la­nak, és a kö­vet­ke­ző he­tek­ben in­dul­hat az új­já­épí­tés. Ezt a fo­lya­ma­tot mu­tat­juk be fény­ké­pek, vi­de­ók se­gít­sé­gé­vel.

– Van egy já­té­ko­tok is…

– Az ak­ció a Fa­ce­book kö­zös­sé­gi ol­dal­ra épül, amit eb­ből a kor­osz­tály­ból so­kan hasz­nál­nak. Ab­ban re­mény­ke­dünk, hogy a hí­re­ink, ami­ket fo­lya­ma­to­san pub­li­ká­lunk, ezt a por­tált fel­hasz­nál­va azon­nal el tud­nak jut­ni hoz­zá­juk, így ol­vas­hat­ják, nyo­mon kö­vet­he­tik a se­gély­szer­ve­zet mun­ká­ját. Az ak­ció lé­nye­ge az volt, ahogy aki a Ma­gyar Öku­me­ni­kus Se­gély­szer­ve­ze­tet part­ne­re­ként fel­ve­szi a Fa­ce­boo­kon, kap­hat egy pó­lót vagy más jó­po­fa aján­dé­kot. Jó volt lát­ni, hogy a találkozó má­so­dik fe­lé­ben már mi­lyen so­kan jár­tak-kel­tek ilyen pó­lók­ban.

SzK