Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 46 - Ecc­le­sia sem­per re­for­man­da

Keresztutak

Ecc­le­sia sem­per re­for­man­da

A Ber­lin mel­let­ti El­stal­ban ta­lál­koz­tak ok­tó­ber 15–17. kö­zött az Eu­ró­pai Pro­tes­táns Egy­há­zak Kö­zös­sé­ge (GEKE) Ecc­le­sia sem­per re­for­man­da (Szün­te­len meg­úju­ló gyü­le­ke­ze­tek) el­ne­ve­zé­sű kon­zul­tá­ci­ós fo­lya­ma­tá­nak mun­ka­cso­port­jai. A hu­szon­négy részt­ve­vő Eu­ró­pa kü­lön­bö­ző ré­gi­ó­i­ból és egy­há­za­i­ból ér­ke­zett a tör­té­nel­mi hely­szín­re (El­stal­ban volt ugyan­is az 1936-os ber­li­ni ötkarikás já­té­ko­kon az olim­pi­ai fa­lu, mely­nek né­hány épü­le­te ma is lá­to­gat­ha­tó). A ta­lál­ko­zón egy­há­zun­kat Lász­ló Vir­gil kép­vi­sel­te.

Az Ecc­le­sia sem­per re­for­man­da kon­zul­tá­ci­ók cél­ja, hogy az eu­ró­pai pro­tes­táns egy­há­zak­ban vég­be­me­nő meg­úju­lá­si és/vagy szer­ke­ze­ti át­ala­ku­lá­si fo­lya­ma­to­kat és a ve­lük kap­cso­la­tos – kö­zel­múlt­ban meg­je­lent – pub­li­ká­ci­ó­kat meg­vizs­gál­ják és össze­ha­son­lít­sák. Ezek, il­let­ve az eu­ró­pai pro­tes­tan­tiz­mus sok­szí­nű­sé­gét tük­rö­ző ref­le­xi­ók alap­ján egy új do­ku­men­tu­mot ál­lí­ta­nak majd össze, ame­lyet a 2012. szep­tem­be­ré­ben ese­dé­kes fi­ren­zei GEKE-nagy­gyű­lés elé fog­nak ter­jesz­te­ni. A GEKE ez­zel kí­ván­ja se­gí­te­ni tag­egy­há­za­it, hogy mi­nél ha­té­ko­nyab­ban meg tud­ja­nak fe­lel­ni ko­runk ki­hí­vá­sa­i­nak.

Az ér­de­mi mun­ka öt – egy­más­sal szo­ros kap­cso­lat­ban ál­ló – ki­sebb mű­hely­ben zaj­lik. Az el­sta­li ta­lál­ko­zó volt e mun­ka­cso­por­tok má­so­dik ple­ná­ris ülé­se, ame­lyen össze­gez­ték az ed­di­gi ered­mé­nye­ket, és meg­ha­tá­roz­ták a hát­ra­lé­vő fel­ada­to­kat. A mun­ka­cso­por­tok kö­vet­ke­ző – egy­ben utol­só – ta­lál­ko­zó­ját jö­vő év ok­tó­be­ré­ben Ma­gyar­or­szá­gon ter­ve­zik meg­tar­ta­ni, a sok he­lyütt kül­föl­dön is „kál­vi­nis­ta Ró­ma­ként” em­le­ge­tett Deb­re­cen­ben.

L. V.