Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 49 - Beiktatták a Magyarországi Evangélikus Egyház új elnök-püspökét

Egyházunk egy-két hete

Beiktatták a Magyarországi Evangélikus Egyház új elnök-püspökét

Gáncs Pé­ter sze­mé­lyé­ben új el­nök-püs­pö­ke van a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház­nak. A Dé­li Egy­ház­ke­rü­let lel­ké­szi ve­ze­tő­jét a no­vem­ber 26-án össze­ült zsi­nat vá­lasz­tot­ta meg e tiszt­ség­re, mi­u­tán az ed­dig el­nök­lő Itt­zés Já­nos – kö­zel­gő nyug­díj­ba vo­nu­lá­sa mi­att – ok­tó­ber­ben be­je­len­tet­te le­mon­dá­sát. A meg­bí­za­tás két év­re, az egy­há­zunk­ban 2012-ben ese­dé­kes ál­ta­lá­nos tiszt­újí­tá­sig szól.

Mint is­me­re­tes, hi­va­ta­los ügyek­ben leg­több­ször a min­den­ko­ri el­nök-püs­pök kép­vi­se­li egy­há­zun­kat, így mos­tan­tól Gáncs Pé­ter az, aki el­nök­tár­sá­val, Prőh­le Ger­gely or­szá­gos fel­ügye­lő­vel el­jár­ni hi­va­tott – pél­dá­ul – a kor­mány­zat­tal vagy más egy­há­zak­kal foly­ta­tan­dó tár­gya­lá­so­kon.

Az 59 éves új el­nök-püs­pök 2003 óta lel­ké­szi ve­ze­tő­je a Dé­li Evan­gé­li­kus Egy­ház­ke­rü­let­nek, 2006 óta al­el­nö­ke a Ma­gyar Evan­gé­li­kus Kon­fe­ren­ci­á­nak és köz­pon­ti bi­zott­sá­gi tag­ja az Egy­há­zak Vi­lág­ta­ná­csá­nak. Meg­vá­lasz­tá­sa után a zsi­nat előtt Gáncs Pé­ter ar­ról be­szélt, hogy sze­ret­né, ha a ka­pott bi­zal­mat to­vább is tud­ná ad­ni az egy­ház min­den tag­já­nak.

A rend­kí­vü­li, egy­út­tal idei utol­só zsi­na­ti ülés­szak szo­kás sze­rint a Bu­da­pest-Fa­so­ri Evan­gé­li­kus Gim­ná­zi­um dísz­ter­mé­ben zaj­lott. Az ezt kö­ve­tő el­nök-püs­pö­ki be­ik­ta­tás hely­szí­ne a fa­so­ri evan­gé­li­kus temp­lom volt, ahol Gáncs Pé­ter az előd­je, va­la­mint a zsi­nat lel­ké­szi el­nö­ke, dr. Ko­rá­nyi And­rás és saját De­ák té­ri gyü­le­ke­ze­té­nek igaz­ga­tó lel­ké­sze, Smi­dé­li­usz Gá­bor előtt tet­te le es­kü­jét (ké­pün­kön). Az ün­ne­pé­lyes is­ten­tisz­te­le­tet Mun­tag And­rás, a zsi­nat nem lel­ké­szi el­nö­ke nyi­tot­ta meg, az ige­hir­de­tő pe­dig zsi­na­ti el­nök­tár­sa, dr. Ko­rá­nyi And­rás volt.