Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 49 - Bib­li­ai tör­té­ne­tek – úgy, aho­gyan a né­zők ké­rik

Kultúrkörök

Bib­li­ai tör­té­ne­tek – úgy, aho­gyan a né­zők ké­rik

Tíz­éves a Meg­le­pe­tés Szín­ház

„Bib­li­ai rög­tön­zé­sek, avagy a Bib­lia szub­jek­tív szem­mel” – ol­vas­ha­tó az egy­mon­da­tos össze­fog­la­ló ön­ma­guk­ról a 2000-ben ala­kult in­ter­ak­tív, rög­tön­ző ama­tőr szín­ház hon­lap­ján. A kö­zös­ség ala­pí­tó­ja dr. Potz­ner Irén – jo­gi és pszi­cho­pe­da­gó­gu­si vég­zett­ség­gel is ren­del­ke­ző – pszi­cho­drá­ma-ve­ze­tő és bib­li­o­drá­ma-ki­kép­ző, szu­per­vi­z­or.

A Meglepetés Színház tár­su­lata el­ső­sor­ban a Szent­írás tör­té­ne­te­it je­le­ní­ti meg a né­zők se­gít­sé­gé­vel. Elő­adá­sa­i­kon a kö­zön­ség vá­laszt­hat­ja ki, mely ese­ményt sze­ret­né lát­ni a szín­pa­don. A né­zők el­mond­hat­ják ké­ré­se­i­ket, kér­dé­se­i­ket, mi több, meg­kér­he­tik – a ma­guk vá­lasz­tot­ta – sze­rep­lő­ket, hogy je­le­nít­sék meg a bib­li­ai tör­té­net sze­rep­lő­i­nek elő- és utó­éle­tét, aho­gyan ők él­nék meg az adott ese­ményt, vagy aho­gyan azt a Bib­lia su­gall­ja. A tár­su­lat ép­pen ját­szó tag­jai ma­guk oszt­ják szét a mel­lék­sze­re­pe­ket, vá­laszt­ják ki jel­me­ze­i­ket, és be­szé­lik meg az alap­hely­ze­tet. Mi­vel nincs kö­tött szö­veg sem, na­gyon sok a já­té­kot be­fo­lyá­so­ló vál­to­zó té­nye­ző – nincs te­hát két egy­for­ma elő­adás.

A je­len­leg hu­szon­öt fős tár­su­lat tag­ja­i­nak so­rá­ban alig van kép­zett szí­nész – több­sé­gük­ben pe­da­gó­gus vagy pszi­cho­ló­gus vég­zett­sé­gű­ek, de akad kö­zöt­tük pél­dá­ul teo­ló­gus, mű­sze­rész és egész­ség­ügyi dol­go­zó is. Egy kö­zös ben­nük: mind­annyi­uk éle­té­ben fon­tos sze­re­pet ját­szik a Bib­lia.

Az oly­kor vi­lá­gi drá­mák egyes je­le­ne­te­it is imp­ro­vi­za­tív mó­don elő­adó szín­tár­su­lat idén ün­nep­li fenn­ál­lá­sá­nak ti­ze­dik év­for­du­ló­ját. A ju­bi­le­u­mi rend­ha­gyó elő­adás­ra ad­vent el­ső va­sár­nap­ján ke­rült sor az óbu­dai Szent Jó­zsef Ház szín­ház­ter­mé­ben. Az el­ső fel­vo­nás­ban a kö­zön­ség há­rom drá­ma – Szo­phok­lész: Oi­di­pusz ki­rály, Mo­ličre: Tar­tuf­fe és Hel­tai Je­nő: A né­ma le­ven­te – egyes epi­zód­ja­it lát­hat­ta, míg a szü­net után sza­ba­don kér­he­tett a bib­li­ai tör­té­ne­tek kö­zül. Így ele­ve­ne­dett meg az Új­szö­vet­ség­ből a ta­nít­vá­nyok el­hí­vá­sa, a ta­len­tu­mok pél­dá­za­ta, Lá­zár fel­tá­masz­tá­sa, va­la­mint a kez­de­te­ket idé­ző te­rem­tés­tör­té­net, il­let­ve Sa­la­mon bölcs íté­le­te.

– bo­dazs –