Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 50 - Fo­lyó­irat-aján­ló

Kultúrkörök

Fo­lyó­irat-aján­ló

Meg­je­lent az Or­dass La­jos Ala­pít­vány füg­get­len evan­gé­li­kus teo­ló­gi­ai és kri­ti­kai lap­já­nak, a Ke­resz­tyén Igaz­ság­nak az őszi szá­ma.

Fo­lyó­ira­tunk je­len szá­má­ban ifj. Zász­ka­licz­ky Pál ki­adói be­kö­szön­tő­je, Itt­zés Já­nos püs­pök Fe­lül­ről va­ló út­vo­nal-mó­do­sí­tás cí­mű ige­hir­de­té­se és id. Zász­ka­licz­ky Pál tit­ká­ri je­len­té­se lé­nye­ges vál­to­zás­ról ad hírt. Szep­tem­ber 30-án a tag­ság egy­han­gú dön­té­se alap­ján az Or­dass La­jos Ba­rá­ti Kör jog­utód nél­kül fel­osz­lott. En­nek meg­tör­tén­te előtt azon­ban min­den va­gyo­nát és jo­ga­it – így a Ke­resz­tyén Igaz­ság ala­pí­tói és ki­adói jo­gát is – ado­mány­ként át­ad­ta az elő­ző­leg meg­ala­kult Or­dass La­jos Ala­pít­vány­nak. Tet­te ezt ab­ban a meg­győ­ző­dés­ben, hogy az ala­pít­vány a ba­rá­ti kör min­den mun­ká­ját kor­sze­rűb­ben és ered­mé­nye­seb­ben foly­tat­ja.

A Ta­nul­má­nyok ro­vat­ban A re­for­má­ció ma: egye­dül a hit cí­mű elő­adás köz­lé­sé­vel em­lé­ke­zünk a tíz éve el­hunyt Dó­ka Zol­tán­ra. Itt­zés Gá­bor ér­te­ke­zé­se, a Me­lancht­hon halk lép­tei ar­ról szól, ho­gyan fo­gad­ta az Ágos­tai hit­val­lást Lu­ther Már­ton. Ha­fen­scher Ká­roly a Tan­fe­gye­lem és li­tur­gia cí­mű, több egy­ház­me­gye lel­ké­szei előtt el­hang­zott elő­adá­sá­ban azt hang­sú­lyoz­za, mennyi­re össze­függ a tisz­ta ta­ní­tás a li­tur­gi­kus rend­del, és vi­szont. Bö­röcz Eni­kő pe­dig az Öt­ven éve tör­tént so­ro­zat­ban négy teo­ló­gus­nak az Evan­gé­li­kus Teo­ló­gi­ai Aka­dé­mi­á­ról tör­tént el­tá­vo­lí­tá­sá­ról szá­mol be.

Vé­gül a re­cen­zi­ók so­rá­ban Ko­vács Lász­ló lel­kész Isó Do­rottya Ke­resz­tyén eti­ka – min­den­ki­nek cí­mű köny­vét, ifj. Zász­ka­licz­ky Pál pe­dig ifj. Joób Oli­vér­nek édes­ap­ja, Joób Oli­vér lel­kész éle­té­ről szó­ló mű­vét – Ten­ger har­con át – mél­tat­ja és ajánl­ja ol­va­só­ink­nak.

A fo­lyó­irat­szám ára 400 fo­rint. Kap­ha­tó a Hu­szár Gál pa­pír- és köny­ves­bolt­ban (1054 Bu­da­pest, De­ák tér 4., tel.: 1/266-6329), vagy meg­ren­del­he­tő az Or­dass La­jos Ala­pít­vány­nál (1171 Bu­da­pest, Len­ke­ház u. 7.).