Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 01 - A Csendes éj a legtöbbször felvett karácsonyi dal

Közlemények, nyilatkozatok

A Csendes éj a legtöbbször felvett karácsonyi dal

A Csendes éj angol nyelvű változata lett minden idők legtöbbször lemezre énekelt karácsonyi dala Nagy-Britanniában. A PPL szerzői jogi csoport szerint a matuzsálemi, közel százkilencven éves, osztrák eredetű ének olyan „kamasz” karácsonyi dalokat előzött meg, mint a White Christmas és a Winter Wonderland. A Csendes éj (Silent Night) több mint százhetven lemezen szerepel.

Ez egy „gyönyörű dal, amely teljes egészében tükrözi a karácsony hangulatát” – monda a PPL egyik munkatársa. „A The Dickies punkbandától Sinead O’Connor énekesnőig mindenki felénekelte, ez is mutatja, hogy milyen jól illik a különböző stílusokhoz” – jegyezte meg Mike Dalby.

A PPL egy hozzávetőleg 1800 karácsonyi lemez tartalmát átfogó adatbázis alapján állította fel a legnépszerűbb karácsonyi énekek listáját. Ami a Csendes éjt illeti, Sinead O’Connor változata a legnépszerűbb Nagy-Britanniában. A klasszikust az utóbbi években Christina Aguilera, Susan Boyle és Annie Lennox is énekelte.

A Csendes éj eredeti, német nyelvű verzióját Stille Nacht címmel egy Joseph Mohr nevű lelkész írta 1816-ban. Az ének – amelyet azóta negyvennégy nyelvre fordítottak le – 1818 karácsonyestéjén csendült föl először.

MTI