Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 05 - Szvorák Katalin előadóművész a Tinódi-lant idei kitüntetettje

Közlemények, nyilatkozatok

Szvorák Katalin előadóművész a Tinódi-lant idei kitüntetettje

Szvorák Katalin előadóművésznek ítélte az idén a Magyar Régi Zenei Társaság a Tinódi-lantot. A kitüntetést az énekes múlt szerdán vette át Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Szvorák Katalin a Magyar Távirati Irodának elmondta: meglepődött a hír hallatán, de a népdal mellett sokat foglalkozott a régi zenével is, hiszen nincs éles határ a két műfaj között, és ő mindig is döntögette azokat. Sokszor énekelt régi zenei dalokat Andrejszki Judit orgona- és csembalóművész kíséretével, és Áthallások című, 2004-ben készült, lemezén is szerepelnek népdalok és régi zenei dallamok.

Decemberben megjelent legutóbbi lemezén, A Teremtés dicséretén hét egyház: a görög, a római katolikus, az evangélikus, a református, az unitárius, a baptista, illetve a zsidó felekezet vallási, népi énekeit, a természet dicséretéről szóló dallamait gyűjtötte össze. Ezzel az anyaggal indul koncertkörútra hamarosan – tette hozzá.

A Tinódi-lant díjat az 1992-ben alakult Magyar Régi Zenei Társaság azoknak az előadóművészeknek adományozza 1999 óta, akik a legtöbbet tették a régi magyar énekelt vers terjesztéséért. Ezzel az elismeréssel a 16. századi krónikás énekes előtt is tiszteleg a magyar zenei élet.

MTI