Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 06 - Luther-konferencia – könyvbemutatóval és épületszenteléssel

Egyházunk egy-két hete

Luther-konferencia – könyvbemutatóval és épületszenteléssel

Ha január utolsó hétvégéje, akkor Luther-konferencia Révfülöpön – idén sem volt ez másképp. Január 28–29. között immár negyedik alkalommal gyűltek össze – újakkal kiegészülve – azok a visszatérő érdeklődők, akik a nagy reformátor szellemi örökségéhez kívántak közelebb kerülni. Az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban megrendezett konferencián mutatták be Jánossy Lajos Az evangélikus liturgia megújhodása történeti és elvi alapon című könyvét is, a záró úrvacsorai istentisztelet keretében pedig Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke megáldotta (képünkön) az oktatási központ új épületrészeit.

Az idei szimpóziumon – amelynek ez alkalommal is Isó Dorottya lelkész volt a háziasszonya – három előadást hallhatott a hatvanöt résztvevő.

Szabadság, de mire, kötöttség, de kihez? című péntek esti referátumában az Evangélikus Élet rovatvezetője, Véghelyi Antal lelkész a középkori szabadságtörekvésekről adott rövid áttekintést. Másnap reggel dr. Fabiny Tibor professzor a reformátor teológiafelfogásáról szólt Teológus minden ember címmel, míg délután dr. Hafenscher Károly, az oktatási központ igazgatója Luthernek a közösségi imádság hagyományos formáiról vallott nézeteiről beszélt a Továbbadjuk-e az imádság stafétabotját? című előadásában.

A konferencia résztvevői örömmel üdvözölték a programban a csoportmunkát is: Weltler Sándor lelkész bevezetése után négy lelkész irányításával elemezhették az egyház ismertetőjegyeit, Luther Márton hét pontba rendezett felsorolása alapján.

Jánossy Lajos néhai evangélikus professzor – első ízben 1932-ben napvilágot látott – doktori disszertációjának második, átdolgozott kiadását közösen jelentette meg a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület és a Fraternitás lelkészegyesület. A konferencia méltó alkalmat nyújtott a könyvbemutatóra – a kötetet Isó Zoltán szerkesztő és Hafenscher Károly méltatta.

A záró istentisztelet keretében került sor a vendéglátó intézmény új épületrészeinek megáldására. Előtte Krizsán András építész foglalta össze a ház történetét. A jelenlegi funkciójával több mint egy évtizede hívogató épület nyugati szárnyát tavaly a templom felé hosszában megtoldották, így az emeleten három új szoba, a földszinten pedig egy apartman kialakítására nyílt lehetőség. Fontos változás még, hogy a korábbi, úgynevezett „turistaszobák” mindegyikét fürdőszobával egészítették ki.

Boda Zsuzsa