Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 06 - Szemek – ötvenedszer

Egyházunk egy-két hete

Szemek – ötvenedszer

Lélekemelő közösségi élményben lehetett részük mindazoknak, akik múlt vasárnap délután elmentek a budavári gyülekezet kápolnájába Szemerei Gábor kiállításának megnyitójára és a Szemek együttes koncertjére. Gábor szobrain, versein keresztül egészen szokatlan módon válhatunk megszólítottakká. Az őszinte formák, szavak egy megküzdött élet mélységein és felismerésein keresztül vezetnek bennünket. Mindent elmondanak az ember görcseiről, szenvedéseiről, félelmeiről és kínjairól, tükröt tartva a szemlélő, hallgató elé is.

Intim, bensőséges, különleges utazáson az idő középpontja felé kalauzolta a kiállítás és a műsor az egybegyűlteket, akik az élet fontos állomásait érintve végül a jelen lévő Jézushoz jutottak. Az ő keresztjéhez megérkezve lerakhatjuk bűnünk terhét, a „nincsből” kincs lesz, és a belső szoba „szülőszobává”, alkotóbázissá alakul. Őrá kulcsolódva, az imádság műhelymunkája nyomán másokat is gazdagító értékek bukkannak elő.

Az egész család szóhoz, hangszerhez, dallamhoz jutott. Megzenésített versek segítettek elmélyíteni a bizonyságtételt, amely még a megszokottnál is személyesebbre sikerült. Hiszen harmincezer kilométer, háromnegyed egyenlítőnyi út, háromezer-nyolcszáz órányi autózás, sok-sok öröm és küzdelmes időszakok után most éppen hetvenedik alkalommal láthatják az érdeklődők a nagy hatású faplasztikákat és ötvenedszer hallhatták a Szemek együttes műsorát.

A kiállítást Bence Imre esperes-lelkész nyitotta meg, aki az emberarcú, mindenben önmagát közlő Istent, az emberi talentumokon, alkotáson keresztül is megszólító evangéliumot hirdette.

Szemerei Gábor kiállítása Az idő középpontjában címmel március 15-ig tekinthető meg délelőttönként 9 és 13 óra között, valamint a gyülekezeti alkalmakhoz kapcsolódóan a Budavári Evangélikus Egyházközség kápolnájában (1014 Budapest, Táncsics Mihály u. 28.).

Smidéliusz Gábor