Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 06 - Bocsáss +

A közelmúlt krónikája

Bocsáss +

2. Téli berek evangélikus hitépítő tábor

Különleges hitépítő tábort rendezett Téli berek elnevezéssel Nagybörzsönyben a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért. A tavaszi Életfonal és a nyári Napvető tábort szervező, lelkes fiatalokból álló evangélikus csapat már másodszor tartotta meg január 27–30. között téli hitépítő táborát – Pellionisz Petra vezetésével – a Nagybörzsönyi Evangélikus Egyházközséghez tartozó „Reménység házban”.

A múlt évhez hasonlóan idén is az ország számos pontjáról érkeztek a tíz–tizenhat éves ifjak, akik számára a szervezők színes, változatos programot állítottak össze – a fiatalos „Bocsáss +” mottóval – festői környezetben. (A tábor témaötlete egy pilisi középiskolás szervező, Jagyugya Erik fejéből pattant ki.) A résztvevők kupaktanácsok és drámajátékok, azaz kreatív hittanórák és különböző elgondolkodtató bibliai játékok során ismerkedhettek Jézus tanításával a megbántás és megbántottság, a megbocsátás és a bocsánatkérés témakörében.

A drámajátékokban a gyerekek ismert jézusi példázatok (a tékozló fiú, a gazdag és Lázár stb.) szereplőinek jellemét vizsgálták a vezetők segítségével, majd kis csoportokban mai környezetbe helyezték át a történeteket, és könnyed, szórakoztató formában, mégis fontos mondanivalóval megtöltve adták elő őket egymásnak. Végül a történetek összehasonlításával erkölcsi, életvezetési tanulságokat vontak le.

A másik csoportos játék a „kupaktanács” volt. Ebben a fiatalok többek között Genver Hokanson A horpadás című írását ismerték meg, amely egy ismert, többféleképpen befejezhető történet a lelkiismeretről. Ennek kapcsán saját életükből vett példákon keresztül, illetve a történet lehetséges befejezéseit elemezve beszélgettek a lelkiismeretről és etikai kérdésekről.

Miként a Téli berek tábor egésze, a többi játék is azt a célt szolgálta, hogy a fiatalok könnyed formában tudjanak az élet olyan fontos kérdéseivel foglalkozni, amelyekben egyébként ritkán mélyednek el. A cél tehát az volt, hogy a hittanos, konfirmandus korosztály játszva tanulhasson meg keresztényként járni Krisztus útján.

A program hitéleti keretét a közös éneklések, zenélések és áhítatok alkották, Gerlai Pál fancsali lelkész vezetésével. A fiatalok mindemellett kirándulásokon, szánkózáson, mézeskalácssütésen, sőt keresztény Legyen Ön is milliomos! vetélkedőn és farsangi jelmezbálon is átélhették, hogy milyen egy vidám, változatos, egymásra figyelő keresztény közösségben megélni Istenhez tartozásunkat, s hogy istenhívő, figyelmes emberek között különleges közösség valósulhat meg.

Nagyszerű hangulat, sok-sok kölcsönös segítség, jó ötletek és új barátságok születése jellemezte e néhány bensőséges téli napot. Sikeréért a szervezők nem utolsósorban a Nagybörzsönyi Evangélikus Egyházközség vezetőjének, Lajtos János lelkésznek és számos gyülekezeti tag „háttérmunkájának” mondhattak köszönetet.

Gerlai Pál – Pellionisz Petra