Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 11 - Presbiteri csendesnap Győrött

A hét témája

Presbiteri csendesnap Győrött

Az elmúlt esztendőben, november elsején kezdődött a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerületben a püspökválasztás folyamata, mégpedig a jelölési eljárás megindításával. A püspökjelöltek listáját a január 8-án Révfülöpön megtartott rendkívüli egyházkerületi közgyűlés véglegesítette, a jelöltek ezután indultak „kampánykörútra”. A kerület hat egyházmegyéjéből ötben már megfordultak, és fórumokon találkoztak az érdeklődő gyülekezeti tagokkal. Az elmúlt hét szombatján a kampánykörút utolsó állomásaként a Győr-Mosoni Egyházmegye presbiteri csendesnapján vett részt a két püspökjelölt, Bencze András és Szemerei János. Az esemény helyszíne a győri Öregtemplom volt.

Az egyházmegye minden gyülekezetéből szép számmal érkeztek érdeklődők, hogy megismerhessék a jelölteket, programjukat, illetve a fórumon kérdéseket intézhessenek hozzájuk.

A csendesnap Ócsai Zoltán győri igazgató lelkész áhítatával kezdődött. A megjelenteket Koháry Ferenc lébényi lelkész, egyházmegyei missziói előadó köszöntötte, majd átadta a szót a fórumot moderáló Kiss Miklósnak, a Győr-Mosoni Egyházmegye esperesének, aki röviden vázolta a püspökválasztási folyamat eddigi eseményeit.

A program szerint Bencze András és Szemerei János először húsz-húsz percben szólhatott önmagáról, eddigi szolgálatáról, illetve arról, milyennek szeretné látni a 21. század evangélikus egyházát. A két előadás után következett a tulajdonképpeni fórum, amelyen a hallgatók az egyházi élet számtalan területét érintő kérdést tettek fel a két jelöltnek. Szóba került – egyebek mellett – a misszió, a digitális lelkészi szolgálati napló, az egyháztagság fogyása és elöregedése, az ökumené, a püspöki székhely kérdése, a szolidaritási törvény, a válságba került lelkészek és gyülekezetek élete, az új liturgia, egyházunk anyagi helyzete…

A presbiteri csendesnap délutáni részében a győri Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ diákjai mutatkoztak be, színvonalas műsorral ajándékozva meg az egybegyűlteket. Ezután úrvacsorai istentisztelettel fejeződött be a Győr-Mosoni Egyházmegye presbiteri csendesnapja. Az istentiszteleten Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke szolgált. Segítői a győri gyülekezet lelkészei – Csorba János és Jánosa Attila – voltak.

Kiss Mikós