Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 41 - Országos tábortalálkozó Lágymányoson

Egyházunk egy-két hete

Kérdésekkel szembesülve

Országos tábortalálkozó Lágymányoson

Országos tábortalálkozó Lágymányoson
Hagyománnyá vált egyházunkban, hogy egy kora őszi hétvégén alkalmat teremtenek a találkozásra, beszélgetésre, Isten igéjének hallgatására mindazok számára, akik a nyár folyamán részt vettek valamelyik konferencián, Gyenesdiáson vagy Révfülöpön. Az idei országos tábortalálkozót múlt hétvégén rendezték meg Lágymányoson, az újonnan épült Ökumenikus Központban.

Szombaton délután kettőkor közös énekléssel kezdődött a program, majd az egyes konferenciák résztvevői kis csoportokban beszélgettek. A Lénárt Viktor által vezetett csoport nehéz kérdésre kereste a választ: Miért vagyunk kevesen, mi az oka annak, hogy míg a kilencvenes évek elején nagyon sokakat vonzottak egyházunk különféle ifjúsági rendezvényei, jelenleg csökkenni látszik az érdeklődés? Egyesek a probléma okát a szervezésben látták, mások viszont abban, hogy sokkal több és más jellegű rendezvény közül válogathatnak a fiatalok. Az evangélikus konferenciák egyik fő erénye (ugyanakkor a magas létszám elérésében hátránya), hogy gondolkodni hívnak Isten Igéjéről. Míg ez sokakat vonz, másokat elrémít, rosszabb esetben untat. Mivel sajnos egyre inkább hozzászokunk a kész panelek elfogadásához, hitről és Istenről sem akarunk együtt gondolkodni. A beszélgetés résztvevői azonban egyetértettek abban, hogy Istent érdemes így – közösségben – keresni és megtalálni.

Ugyancsak szombat délután tartott előadást Szeverényi János „Gyermekségünk titka” címmel. Az előadó a Mt 18 és a Zsolt 110 alapján azt hangsúlyozta, hogy „Isten szeretete elénk jövő szeretet”, melynek nincsenek feltételei, de vannak következményei.

A találkozó szervezői nemcsak tartalmas programokról, hanem ízes falatokról is gondoskodtak, délután pedig közös játékon vehettek részt a fiatalok.

Este hétkor kezdődött a rendezvény egyik legsikeresebb programja, az Ég-ígérő gospel kórus koncertje. Bár ez tipikus „fekete” zene, melyet sokak szerint csak feketék tudnak jól énekelni, a kórus rácáfolt erre a hiedelemre. Az est hátralevő részében pedig az Írmondó zenekar muzsikájára táncolhattak a fiatalok.

A második nap középpontjában az istentisztelet állt. Minden program az erre való felkészülést szolgálta, a vállalkozók készíthettek oltárképet, igéslapokat is. Lénárt Viktor igehirdetésének központi mondanivalója ez volt: újítsd meg a lelkedet, úgy, hogy a problémáidat leteszed Isten elé.Az üzenet átélését segítette, hogy a fiatalok eldobhatták azt az elsárgult falevelet, mely a gondokat szimbolizálta.

Egy újabb élménnyel lettek gazdagabbak azok, akik részt vettek ezen az alkalmon. Elgondolkodtatónak tartom, hogy miért voltunk ilyen kevesen. Többen azt mondták, hogy sokakat a részvételi díj tántoríthatott el, nekem inkább az szúrt szemet, hogy alig láttam teológusokat, lelkészeket.

Minden alkalom megrendezése kétoldalú. Egyfelől a szervezőknek kell mindent megtenniük, hogy meghirdessék, és tartalmas programokkal vonzóvá tegyék az alkalmat. Másfelől viszont a gyülekezeti lelkészek, ifivezetők feladata, hogy bátorítsák fiataljaikat, vegyenek részt egy országos találkozón, sőt akár el is kísérjék őket. Ennek a találkozónak egyik nagy tanulsága: tennünk kell azért, hogy együtt lehessünk, hogy együtt épüljünk. Mindannyiunknak.

Erős Kinga

Regionális hozzárendelés: