Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 42 - Sárvári életjelek

Egyházunk egy-két hete

Sárvári életjelek

Lelkészjelöltek gyakorló és szakképző bázisának felszentelése
Amikor Sárváron ünnepi alkalomra gyűlnek össze az evangélikusok, egyetlen krónikás sem tud ellenállni annak, hogy ne emlékeztessen az egyháztörténet kezdeti fejezeteire. Mert a protestantizmus sárvári fénykora dicső korszaka volt a dunántúli városnak is. Ez az időszak Sylvester János 1534-es ideérkezésével kezdődött. Sylvester nyomdát alapított itt, és Abádi Benedek segítségével e helyütt adta ki saját fordítású Újszövetségét. De ebben a városban élt és dolgozott Dévai Bíró Mátyás is, aki innen járta be a Dunántúlt, hirdetve Luther tanait. Kőből emelt iskola működött Sárváron, amely Wittenbergbe küldte tanítványait, hogy onnan visszatérve a katedrákon és a szószékeken állva hirdessék a korszerű tudást és az evangéliumot. Négy protestáns, illetve evangélikus püspök székhelye is volt ez a város.

A Nádasdyak az 1591-es csepregi kollokvium után az Ágostai hitvallást követték, így elmondhatjuk, hogy a protestantizmus a városban az evangélikusságot jelentette. Ám az 1640-es években ? rekatolizálása után ? III. Nádasdy Ferenc elűzte a birtokaihoz tartozó Sárvárról Kis Bertalant, aki a negyedik volt a sárvári evangélikus püspökök sorában?

A ?kiűzetés? után a város evangélikus prédikátor nélkül maradt, a gyülekezet gyakorlatilag nem működhetett. Csak a 19. század elején épülhetett a városban előbb imaház, majd 1834-ben kőtemplom. Ezt a templomot újította meg a gyülekezet az elmúlt néhány évben.

A négy éve kezdődött felújítási munkák során a templom külsőleg teljesen megszépült. Az épületet a gyülekezet alulról ?becsomagolta?, megállítva ezzel a nedvesedést, a falakat statikailag megerősítették, a tetőszerkezetet felújították, új cserepeket raktak fel, új ablakok készültek, megújult a bejárati ajtó, a közelmúltban pedig újravakolták a falakat. A templomfelújítási munkák közepette a parókia épületéhez új szárny épült, amely a jövőben a hatodéves teológusok gyakorlati képzését kívánja szolgálni.

Mindezt a gyülekezet önerőből nem tudta volna elvégezni. Jelentős, húszmilliós segítséget nyújtott az Országos Egyház. Mind anyagilag, mind kétkezi munkával részt vettek az építkezésekben a gyülekezet amerikai testvérgyülekezetének képviselői, de az egyházközség az utóbbi évek pályázati lehetőségeit is kihasználta. (A teológus gyakorlóbázis felépítéséhez a Regionális Fejlesztési Tanács 3,6 millió forinttal járult hozzá.)

A sárvári gyülekezet október 13-án délután hálaadó istentiszteletre gyűlt össze. Ezt megelőzően szentelte fel a ?gyakorlóbázist? Ittzés János püspök és Vető István esperes. (A nemzetiszínű szalagot Markó Péter, a Vas Megyei Közgyűlés és a Regionális Fejlesztési Tanács elnöke vágta át Orosz Gábor Viktor teológiai doktorandusz ?segítségével?.)

A hálaadó istentiszteleten a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke Zákeus története alapján arról beszélt, hogy Jézushoz eljutni nem nehéz. Csak hívni kell, ha magányosnak, elesettnek, védtelennek érezzük magunkat, és Jézus jön. A ?nehézség? abban van, hogy eljussunk odáig, hogy Jézusra bízzuk magunkat és életünket. Ám ha ez megtörténik, akkor Jézus eljön a házunkba, és megszenteli azt. Nem az építési szándék szentel ugyanis templommá egy négy fal által határolt területet, hanem az, hogy Jézus van ott. Csak tudnunk kell kimondani: ?Mester, szükségem van Rád!?

A templom újraszentelését követő közgyűlésen hangzott el a mondat: a templomépítés idejét a gyülekezetépítés idejének kell követnie. Mert azért épül a templom, hogy otthona legyen a gyülekezetnek.

Erdélyi Károly

Regionális hozzárendelés: Sárvári Evangélikus Egyházközség