EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 42 - Sárvári életjelek

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Sárvári életjelek

Lelkészjelöltek gyakorló és szakképző bázisának felszentelése
Amikor Sárváron ünnepi alkalomra gyűlnek össze az evangélikusok, egyetlen krónikás sem tud ellenállni annak, hogy ne emlékeztessen az egyháztörténet kezdeti fejezeteire. Mert a protestantizmus sárvári fénykora dicső korszaka volt a dunántúli városnak is. Ez az időszak Sylvester János 1534-es ideérkezésével kezdődött. Sylvester nyomdát alapított itt, és Abádi Benedek segítségével e helyütt adta ki saját fordítású Újszövetségét. De ebben a városban élt és dolgozott Dévai Bíró Mátyás is, aki innen járta be a Dunántúlt, hirdetve Luther tanait. Kőből emelt iskola működött Sárváron, amely Wittenbergbe küldte tanítványait, hogy onnan visszatérve a katedrákon és a szószékeken állva hirdessék a korszerű tudást és az evangéliumot. Négy protestáns, illetve evangélikus püspök székhelye is volt ez a város.

A Nádasdyak az 1591-es csepregi kollokvium után az Ágostai hitvallást követték, így elmondhatjuk, hogy a protestantizmus a városban az evangélikusságot jelentette. Ám az 1640-es években ? rekatolizálása után ? III. Nádasdy Ferenc elűzte a birtokaihoz tartozó Sárvárról Kis Bertalant, aki a negyedik volt a sárvári evangélikus püspökök sorában?

A ?kiűzetés? után a város evangélikus prédikátor nélkül maradt, a gyülekezet gyakorlatilag nem működhetett. Csak a 19. század elején épülhetett a városban előbb imaház, majd 1834-ben kőtemplom. Ezt a templomot újította meg a gyülekezet az elmúlt néhány évben.

A négy éve kezdődött felújítási munkák során a templom külsőleg teljesen megszépült. Az épületet a gyülekezet alulról ?becsomagolta?, megállítva ezzel a nedvesedést, a falakat statikailag megerősítették, a tetőszerkezetet felújították, új cserepeket raktak fel, új ablakok készültek, megújult a bejárati ajtó, a közelmúltban pedig újravakolták a falakat. A templomfelújítási munkák közepette a parókia épületéhez új szárny épült, amely a jövőben a hatodéves teológusok gyakorlati képzését kívánja szolgálni.

Mindezt a gyülekezet önerőből nem tudta volna elvégezni. Jelentős, húszmilliós segítséget nyújtott az Országos Egyház. Mind anyagilag, mind kétkezi munkával részt vettek az építkezésekben a gyülekezet amerikai testvérgyülekezetének képviselői, de az egyházközség az utóbbi évek pályázati lehetőségeit is kihasználta. (A teológus gyakorlóbázis felépítéséhez a Regionális Fejlesztési Tanács 3,6 millió forinttal járult hozzá.)

A sárvári gyülekezet október 13-án délután hálaadó istentiszteletre gyűlt össze. Ezt megelőzően szentelte fel a ?gyakorlóbázist? Ittzés János püspök és Vető István esperes. (A nemzetiszínű szalagot Markó Péter, a Vas Megyei Közgyűlés és a Regionális Fejlesztési Tanács elnöke vágta át Orosz Gábor Viktor teológiai doktorandusz ?segítségével?.)

A hálaadó istentiszteleten a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke Zákeus története alapján arról beszélt, hogy Jézushoz eljutni nem nehéz. Csak hívni kell, ha magányosnak, elesettnek, védtelennek érezzük magunkat, és Jézus jön. A ?nehézség? abban van, hogy eljussunk odáig, hogy Jézusra bízzuk magunkat és életünket. Ám ha ez megtörténik, akkor Jézus eljön a házunkba, és megszenteli azt. Nem az építési szándék szentel ugyanis templommá egy négy fal által határolt területet, hanem az, hogy Jézus van ott. Csak tudnunk kell kimondani: ?Mester, szükségem van Rád!?

A templom újraszentelését követő közgyűlésen hangzott el a mondat: a templomépítés idejét a gyülekezetépítés idejének kell követnie. Mert azért épül a templom, hogy otthona legyen a gyülekezetnek.

Erdélyi Károly

Regionális hozzárendelés: Sárvári Evangélikus Egyházközség


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A praefatio változó részei
Élő víz
A pókfonál titkai
Egyházunk egy-két hete
Odaszánt élet
70 éves a szolnoki evangélikus templom
Sárvári életjelek
Kereszt is, csillag is a templom tornyán
A mogyoródi száznegyvennyolcak
Keresztutak
Finn misszionárius látogatása
Vajdaságba "Finnországon át"...
Jubál fesztivál
Evangélikusok
Kossuth-mellszobor Sámsonházán
A múlt emlékeit kutatta
e-világ
Ismét választanunk kell!
Tiszteletadás - két keréken
Tan-erők
Keresztény szemmel
1946, 1956, 1989
Vándorlások
evél&levél
Akikért a harang szól
Közlemények, nyilatkozatok
Evangélikus királyi vendég
A közelmúlt krónikája
"Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodákat tett!" (Zsolt 98,1)
Evangélikus rendezvénysorozat Balassagyarmaton
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
A püspök kertje
Új műsorsáv a Duna Tv-ben, avagy nem mindegy, higy mi folyik a csapból...
A vasárnap igéje
Utolsó figyelmeztetés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 42 Sárvári életjelek

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster