Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 44 - Dísz-terem

Egyházunk egy-két hete

Dísz-terem

Újraszentelési ünnep a Fasorban

„Nem szép, hanem gyönyörű!” – mondta a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium neoreneszánsz stílusú dísztermének október 25-i újraszentelésekor Szirmai Zoltán esperes, a Péld 3,7 alapján tartott igehirdetésében.

A jelenlévők hallhattak néhány szót a gimnázium történetéről is. Petz Samu építész, műegyetemi tanár tervezte az épületegyüttest, amelyben az 1904/ 1905-ös tanévben kezdődött meg az oktatás. Az iskola a második világháború után még hét évig működött, ezután 37 év kényszerszünet következett.

Szabó István, az iskolatörténeti gyűjtemény vezetője, az intézmény gondnoka az ünnepség megkezdése előtt lapunknak elmondta, hogy már a gimnázium újraindulása, 1989 óta dédelgetett álmuk volt a díszterem felújítása. Leírások híján egyetlen fekete-fehér kép alapján kezdték meg a munkát. A részletekről Sallai Zsuzsa gazdasági vezető szolgált bővebb felvilágosítással. Megtudtuk, hogy a mintegy negyvenmilliós felújítási költséget pályázatok segítségével teremtették elő. Az első lépésben előkészítő munkák zajlottak, ezt követte a díszfestés. A helyreállítást 1999-ben kezdték, és mostanra fejezték be, de vannak még további terveik is. A következő lépcsőben – szintén pályázati pénzek reményében – a csillárok helyreállítása következne, az eredetihez hasonló formában. Emellett folyamatban van még a tornaterem, a felette lévő két helyiség, valamint a kiszolgáló helyiségeinek felújítása. Reménység szerint karácsonyra itt is elkészülnek a tervezett munkálatok.

Az estét az iskola diákjainak műsora tette színesebbé. A zongora és a cselló hangjai után a Somkoly Mária vezette kamarakórus madrigálokkal lépett a színpadra. Ezután a Hagyományőrző Kör néptáncosai következtek, majd Reményik Sándor három versét hallhattuk.

Végül – „A nyelv néktek végső menedéktek” címmel – a Fasor egyik öregdiákjának, Szépfalusi Istvánnak özvegye – Szépfalusi Márta –, valamint Antal Ágnes és Antal Imre lepték meg egy színvonalas irodalmi-zenés összeállítással a jelenvoltakat. A bécsi Bornemisza Péter Irodalmi Társaság háromfős „csapata” másnap a fasori evangélikus kollégiumban emlékesttel tisztelgett Szépfalusi István emléke előtt.

Gazdag Zsuzsanna

Regionális hozzárendelés: Budapest–Fasori Evangélikus Gimnázium