Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 44 - Soltvadkert - kétszer

Egyházunk egy-két hete

Soltvadkert - kétszer

Az énekes pap

Kellemes meglepetésben volt része október közepén a soltvadkerti evangélikusoknak. A finnországi Perniö város gyülekezetének 24 fős küldöttsége vendé- geskedett náluk lelkészük, Antero Eskolin vezetésével. Ottlétük alatt vasárnap az istentiszteleten is láthatta, hallhatta őket a gyülekezet. Lupták György lelkész igehirdetését követően Eskolin lelkipásztor saját gitárkíséretével adta elő vallásos tartalmú dalait. Ezeket közkívánatra meg kellett ismételnie a búcsúesten, melynek témája a finn egyházi élet volt – összevetve a soltvadkertivel. A vendéglátók egy videofilm jóvoltából megismerkedhettek a finn templomi színjátszást hagyományaival is. Ezt követően ismét a vendéglelkész énekében gyönyörködhetett az öt nap alatt szépen egybeforrott társaság.

Lecserélte a polgármester a zenészt...

Ha nem is hatalmi szóval, de megfelelő módszerekkel elérte a nyugdíjas pilisi polgármester, dr. Illanicz György, hogy a soltvadkerti Anna vendéglő zenésze, Geiger Péter átadja a hangszerét – neki. Történt mindez néhány napja azon a találkozón, amit Soltvadkerten tartottak a 40 évvel ezelőtt teológiát végzetteknek és feleségeiknek.

A rendezvény a soltvadkerti evangélikus templomban istentisztelettel kezdődött, melyen az egyik résztvevő, Szűcs Kálmán lelkész hirdette az igét. Ezt követően ment ki a társaság az említett vendéglátó-ipari egységbe, ahol a „fiúk” csillogó szemmel mesélték az 50-es, 60-as évek (talán már többször is hallott) történeteit a „lányoknak”.

Az estének különös hangulatot adott, hogy másnapra esett október 23-a, amit egy részük teológusként élt át a fővárosban. Ők akkor voltak fiatalok, és a korabeli slágereket hallgatva – ahogyan annak idején szokásban volt – egyszer csak más ült a billentyűk mögé... Ezúttal dr. Illanicz zongorajátéka nyűgözte le a lelkes közönséget.

Másnap a közeli Kecel haditechnikai kiállítását tekintették meg a rendezvényt szervező Káposzta Lajos esperes lelkész invitálására. Bizony, aki annak idején katona volt, több „ismerős” járművet is láthatott. Itt egyúttal arra is lehetőség nyílt, hogy egy-egy 30-40 éves propagandaszobor előtt elevenítsék fel a „fényes szelek” megfakult emlékeit. Merthogy Kecelen a szovjet vadászgépek mellé a kor szobrait és domborműveit is odatették a hadtörténészek. A találkozó ebéddel, majd tóparti sétával ért véget.

És hogy kik voltak a „fiúk”? Baranyay Kálmán lelkész, dr. Illanicz György ügyvéd, nyugalmazott polgármester, Káposzta Lajos esperes-lelkész, Molnár Jenő ny. lelkész, Rácz Miklós lelkész, dr. Reuss András teológiai tanár, Szebik Imre püspök, Szűcs Kálmán lelkész.

Az 1962-ben végzettek névsora egészüljön ki azokkal, akik különböző okok miatt nem tudtak részt venni ezen a találkozón: Csicsely Éva tanár, ny. igazgató, Gyarmathy Dezső fordító, dr. Kozma Tamás egyetemi tanár, Liska Endre középiskolai tanár és dr. Murányi László újságíró.

Káposzta Lajos

Regionális hozzárendelés: Soltvadkerti Evangélikus Egyházközség