Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 44 - Európai uniós eredmények a Békéscsabai Evangélikus Gimnáziumban

e-világ

Európai uniós eredmények a Békéscsabai Evangélikus Gimnáziumban

A programzáró vendégei a Várunk című újsággal ismerkednek
Lezárult az egy évre tervezett Leonardo da Vinci-pályázat mobilitási projektje. A Leonardo da Vinci-program célja a szakképzési irányelvek új, gyakorlatias megközelítésének támogatása.

Művészeti szakközépiskolánk – pályázat keretében – 12 305 euró támogatást kapott a Tempus Közalapítványtól azért, hogy európai uniós szinten tanulmányozza más művészeti szakközépiskolák struktúráját, felvételi rendszerét, pedagógiai programját, helyi tantervét, érettségi rendszerét, valamint a tanulók és az iskola irányában támasztott munkaerő-piaci igényeknek és elvárásoknak való megfelelés esélyeit.

A programban részt vevők csoportja igazgatóhelyettesek, művésztanárok, nyelvtanárok köréből tevődött össze. Az egy-egy hétre tervezett tanulmányutat a kedvezményezettek Olaszországban és Finnországban töltötték el. A fogadóintézmények a bresciai Liceo Artistico Vincenzo Foppa egyházi fenntartású, valamint a Vantaa Ammatillinen Konlutus-keskus önkormányzati fenntartású intézmények voltak.

A program megvalósításában közre-működő tanárok – a tartalmi, szerkezeti vizsgálódáson túl – a három nemzet egy-egy nemzeti identitást meghatározó irodalmi művének tanulmányozásával és megjelenítésével is foglalkoztak.

Az egyéves program zárására és az eredmények bemutatására 2002. október 18-án került sor Békéscsabán. A nemzetközi konferencián részt vettek a dél-alföldi régióban működő művészeti szakközépiskolák, valamint az olasz és finn partneriskolák képviselői, de jelen volt a Leonardo da Vinci-programiroda képviselője, a Művészeti Szakközépiskolák Szövetségének alelnöke és a Magyar Iparművészeti Egyetem egyik tanára is. A konferenciát dr. Harmati Béla püspök nyitotta meg.

A nemzetközi tapasztalatcsere, illetőleg a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény olasz és finn partnereinek jelenléte nagy érdeklődést váltott ki a helyi médiumok körében is. A mobilitási program eredménye megfogalmazódott egy munkanaplóban, és láthatóvá vált egy multimédiás CD-ROM-on, továbbá iskolánk „Várunk” című kulturális folyóiratának legújabb számában.

A nemzetközi együttműködés járulékos hozadékaként 2002. november 5-én négy, a Békéscsabai Evangélikus Gimnáziumban érettségizett fiatal kezdi meg tanulmányait a Liceo Artistico Vincenzo Foppa új iskolájában, a „Machina”-ban. A diákokat 10–10 000 eurós ösztöndíjban részesítették az evangélikus oktatási intézmény olasz partnerei.

Völgyes Attiláné

Regionális hozzárendelés: Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú M?vészeti Iskola és Kollégium