Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 44 - III. Ökumenikus Filmszemle

Keresztutak

III. Ökumenikus Filmszemle

A III. Ökumenikus Filmszemlén az Ordass-film szerkesztője (balra) és rendezője a zsűritől kapott oklevelet "tanulmányozza"
Az Ordass Lajos evangélikus püspökről készített televíziós portrét is elismerő oklevéllel díjazta a III. Ökumenikus Filmszemle zsűrije. Az egyházi, vallási, illetőleg spirituális tematikájú filmek idei mustrájára az október 21–27. között első ízben megrendezésre került Szakrális Művészeti Fesztivál keretében került sor, a Fórum Film Alapítvány szervezésében. Az elmúlt két esztendő terméséből 136 dokumentum- filmet, illetőleg televíziós produkciót tekinthetett meg a közönség, méghozzá a lehető legrangosabb helyszínen; a közelmúltban felújított – s immár a „nemzet filmszínházaként” emlegetett – budapesti Uránia moziban.

Mint arról lapunk múlt heti számában olvasóink is értesülhettek, a versenyfilmek sorába választott 24 alkotás között hat evangélikus vonatkozású televíziós műsor akadt, amelyekből ötöt a Duna Televízió vallási szerkesztősége jegyezhetett. Ebben a műhelyben készült a „Száz éve született Ordass Lajos evangélikus püspök – Isten kezében” című portréfilm is, Hevér Zoltán rendezésében. Szerkesztője-riportere: Fabiny Tamás.

A zsűri fődíját játékfilm kategóriában a Dér András rendezte „Kanyaron túl”, míg a dokumentumfilmek közül az „Ahol a birkák térdet hajtanak” című alkotás (rendező: Balogh Zsolt) nyerte el. A zsűri fődíjjal jutalmazta a televíziós műsorok kategóriájában indított „Ajándékok voltak – Tanúságtevők” című produkciót, amely az MTV Rt. Vallási és Egyházi Műsorainak Szerkesztőségében készült, Téglásy Ferenc rendezésében.

A diákzsűri szintén az „Ahol a birkák térdet hajtanak” című film készítőinek adta a fődíjat, oklevéllel pedig Barlay Tamás; „Iskola a Gyimesekben – Vándorbot” című dokumentumfilmjét jutalmazta. (Ez a film a Visky András kolozsvári író által vezetett versenyzsűritől is kiérdemelt egy oklevelet.)

A vallási témájú filmek seregszemléjének megrendezését a három keresztény történelmi egyház is támogatta. Evangélikus részről Hafenscher Károly, az Országos Egyházi Iroda igazgatója adott át díjakat az arra érdemesített alkotóknak.

A III. Ökumenikus Filmszemle médiatámogatója az MTV Rt. volt, amely ígérete szerint – az egyik közszolgálati televíziós csatornán – rövidesen műsorra tűzi a szemle díjnyertes műveit.