Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 44 - Konferencia a romák felzárkóztatásáról

e-világ

Konferencia a romák felzárkóztatásáról

Szegénység, elmaradottság, előítélet, elkülönülés. Elsősorban ezek a fogalmak jutnak eszünkbe, ha a cigányokról hallunk. Integrációjuk, vagyis felzárkóztatásuk, a társadalomba való beilleszkedésük halasztást nem tűrő, fontos kérdés. Augusztus elsejével – Mohácsi Viktória személyében – a hátrányos helyzetű és roma gyermekek integrációjáért felelős roma származású miniszteri biztost neveztek ki, aki az egész országra kiterjedő integrációs hálózat kiépítését tűzte célul. Már ez a tény is joggal kelthetett érdeklődést az „Integrációs oktatás az egyházi iskolákban” címmel rendezett konferencia iránt, amelyet Mohácsi Viktória és Farkas István, az Egyházi Oktatási Ügyek Titkárságának vezetője szervezett. A budapesti Szent Margit Gimnáziumban október 25-én lezajlott tanácskozást Magyar Bálint oktatási miniszter nyitotta meg.

A konferencia javarészt római katolikus résztvevői – óvónők, pedagógusok, pszichológusok, lelkészek – mellett egyházunkat Mihályi Zoltánné, az Oktatási Osztály vezetője képviselte. Kérdésünkre elmondta, hogy nálunk a roma tanulók jól beilleszkednek a közösségekbe, az evangélikus iskolákban „tiszta cigány osztály” nincs.

A romák integrációjában közvetlenül érintett a Celldömölki Evangélikus Egyház Keresztyén Óvodája. Sághy András lelkész elmondta, hogy az óvodások hatvan százaléka roma származású, de a fennmaradó negyven százalék is nagycsaládból jön. A cigány gyerekekkel emberileg nincs problémájuk.

Az életközeliség, a személyes élmények és tapasztalatok megosztása miatt igen tanulságosak voltak a csoportbeszélgetések, illetve az azokról szóló rövid, ötperces beszámolók is. Ezek alapján elmondható, hogy nem csak a cigány származásúak vannak hátrányos helyzetben. Ami a cigányságot illeti, a legfőbb gondot talán az jelenti, hogy a pedagógusok kevéssé ismerik a romák életvitelét és kultúráját. Gondot okoz, hogy sok roma – életkörülményei javulása után – „megtagadja”, szégyelli cigány gyökereit.

„Építünk az értelemre, a jogra, de remélem, hogy a szeretetnek adunk prioritást.” – A Farkas István felszólalásából vett idézet legyen mottó mindnyájunk számára a cigányok integrációjával kapcsolatban.

Gazdag Zsuzsanna