Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 44 - Sárga levél

A hét témája

Sárga levél

Itt a sárga levelek szezonja. Érdekes divat lesz úrrá a templom körüli fákon. A legkitartóbb, leghűségesebb zöld leveleket is megszédíti ez a divatőrület. Divat a sárga. Aki számít, az elsárgul. A menőbb fák már rikítnak. Nincs rajtuk egyetlenegy zöld, renitenskedő levél sem.

Kevesen tudják, hogy mi húzódik meg eme „divatőrület” mögött. Egyesek bizonyos színtestekről beszélnek, meg a hidegről vagy a fák vízháztartásának megváltozásáról.

Mások az öregedésről szólnak. Őszt emlegetnek. De hallottam olyanokat is, akik a közlekedési lámpák sárgájával hozták kapcsolatba a jelenséget. Hangoztatták, hogy ez a szín egy átmeneti jelzés. Átmenet a piros és a zöld között – és fordítva. Azt üzeni, hogy várakozni kell. Türelem! Ennyi. Még azt is mondják, hogy ha pirossal együtt jelenik meg, akkor zöld következik. Akkor lehet készülni a mozgásra, az indulásra, a szabadságra; ha meg csak úgy „magában van” a sárga, akkor meg kell állni, fékezni kell, mert piros jön. Jön a veszteglés ideje.

Ezekkel a gondolatokkal nézegetem a sarki fát, s közben egy játékos októberi szellő beletúr a divatszínes parókába. Várakozás ide, várakozás oda, tucatnyi levél indul villogó integetéssel Avarországba. Útlevelük nincs, ők maguk a levelek, és ahol földet érnek, az az út. Hát így lesz belőlük útlevél. Aváriának – az államnak, melynek népsűrűsége évszakonként változik – ők az útlevelei.

Nos, kedves Olvasó, folytasd tovább! Lehet még ezernyi gondolatod. Egy a fontos: tudd olvasni a sárguló levelek üzenetét.

Jézus mondja Máté evangéliumában: „Amikor esteledik, ezt mondjátok: Szép idő lesz, mert vöröslik az ég! Reggel pedig: Ma zivatar lesz, mert vörös és borús az ég. Képmutatók! Az ég arcát meg tudjátok ítélni, az idők jeleit pedig nem tudjátok?” (Mt 16,2–3)

Győri János Sámuel