Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 44 - Erősödtünk az úton

A közelmúlt krónikája

Erősödtünk az úton

2002. szeptember 28-án Győrt, Felpécet, Bakonyszentlászlót és a bakonybéli Szent Mauriciusz bencés monostort kereste fel a Rákoskeresztúri Evangélikus Egyházközség kirándulócsoportja.

Szabó György, a Győr-Soproni Egyházmegye felügyelője várt a győri buszparkolónál, innét vezette be csoportunkat a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület új székházába. Ismertette az új egyházkerület megalakulásának körülményeit, az új székház megépülésének eseményeit, és bemutatta az ott folyó munkát. A székházból a győri templom felé vettük utunkat. Hazánk egyik nagy múltú gyülekezetének története, élete elevenedett meg Ittzés Gábor ny. lelkész szakavatott vezetésével.

Nem kis időcsúszással érkeztünk meg Felpécre, ahol Bogdányi Mária lelkész és családja várta gyülekezetünket. Bogdányi Gábor, a Magyarországi Evangélikus Egyház Internet Munkacsoportjának vezetője, a lelkész férje mutatta be a Felpécen nemrég alapított Tele-házat. Ezt követően a felújított mű- emléktemplomban ismerkedtünk meg e nagy hagyományú gyülekezet életével. Bogdányi Mária és Gábor rövid ideje szolgál Felpécen. Jó volt látni azt a közös munkát, eredményeket, amit a lelkész és férje, illetőleg a gyülekezet és a község nem egészen egy esztendő alatt elvégzett.

Bakonyszentlászlón Ördög Endre ismertette gyülekezete életét és azt a csodát, mely Bakonyszentlászlón születik. A gyülekezet templomát körülvevő építési maradványok, ásatás nyomain át jutottunk be a magyarországi középkori templomépítészet egyik jelentős templomába. Jelenleg ideiglenes téglafal védi a középkori bejárat maradványait. A már előtűnő boltívek, az ablak és ajtóbélletek több évszázaddal ezelőtti hangulatot árasztanak.

Köszönjük Ördög Endre lelkész vezetését. Nagy hozzáértéssel, kiváló szakértelemmel áll helyt az embert próbáló feladatok között. Bakonyszentlászlói test- véreink e templom restaurálásával a középkori magyar templomépítészet egyik legszebb templomát varázsolják elő rejtőzködéséből.

Kirándulásunk utolsó állomása a bakonybéli Szent Mauriciusz bencés monostor megtekintése volt. Kiss Domonkos OSB perjel várta gyülekezetünket. A Bakonybéli Apátság változatos történetének ismertetése után meghívta kirándulócsoportunkat az esti imaórára, vesperásra. Nehéz leírni a bencés szerzetesek által énekelt gregorián zsoltároknak és az imaóra csendjének hangulatát, de e vesperás a Bakony eme kies szegletén, a monostor templomában mindanynyiunk számára közelebb hozta Istent.

Jó volt látni ennyi jó előmenetelt, Isten ügyéért tett igyekezetet. Léránt István dr. gyülekezeti felügyelő (Rákoskeresztúr)

Léránt István dr