Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 44 - Együtt - önmagunkért és egymásért

A közelmúlt krónikája

Együtt - önmagunkért és egymásért

A soproni Zerge utcában lévő vendégházat két gyülekezetünk is magáénak érezheti. A győri – hiszen ez az épület az itteni egyházközség tulajdonában, a szeretetotthon és az anyaház fenntartásában működik – és a soproni is, mivel mégiscsak itt áll az üdülő a vendégek rendelkezésére. A győri és soproni gyülekezet lelkészei és vezető presbiterei tehát keresve sem találhattak volna jobb helyet ahhoz, hogy – régi terveiket megvalósítva – október 12-én egy közös csendesnapon találkozzanak.

Városaink csak egyetlenegyszer „rivalizáltak” egymással, akkor, amikor néhány évvel ezelőtt felvetődött a püspöki székház helyének kérdése. Egyébként pedig elmondhatjuk, hogy egyházmegyénk két legnagyobb gyülekezetének – sok szempontból – hasonlóak a szolgálatai, feladatai, az örömei és a problémái. Ezek megvitatására, a jó kapcsolat további ápolására és az ismerkedésen túlmutató ötletbörzére és tapasztalatcserére került sor ezen az alkalmon, Lackner Pál és Weltler Rezső győri, Zügn Tamás, Volker Menke és Gabnai Sándor soproni lelkészek vezetésével.

A nap három fő beszélgetési témáját a győriek mint „vendég házigazdák” hozták, a két közösséget összekapcsoló kihívásokról tartva bevezetőt és beszélgetésindítót. Mindenekelőtt azonban gyüle- kezeteink jelenlegi helyzetét és szolgálati ágait mutattuk be. Ezt követően a sokintézményesség témája került szóba, elsősorban az intézmények egymásra kifejtett hatásának és összekapcsolódásának vonatkozásában. Végül a friss népszámlálási adatok tükrében tárgyaltuk meg gyülekezeti stratégiáinkat és terveinket.

Közös ebéd után először az épülő soproni nyugdíjasotthont, majd az evangélikus múzeumot tekintettük meg. A délutáni programot színesebbé tette, hogy a soproni templomban Róth Márton kántorunk orgonakoncertet adott a csendesnap résztvevőinek. Ezután a találkozó kiértékelésére került sor előbb a gyülekezeti teremben, majd később az éttermi fehér asztal mellett. Jövőre Győr adhat otthont – a soproniak által hozott témákkal – ennek a gyülekezeteket áthidaló kezdeményezésnek.

Gabnai Sándor