Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 44 - Emlékezzünk régiekről

A közelmúlt krónikája

Emlékezzünk régiekről

Istentisztelet keretében emlékezett vissza az ösküi gyülekezet közössége és temploma történetére október 6-án, felidézve templomuk történetét, lelkészeik szolgálatát a XVIII. századtól kezdve napjainkig. Ennek a rövid írásnak a jóvoltából olvasóink is részesei lehetnek a múltidézésnek.

1781-ben II. József türelmi rendelete könnyített a protestánsok helyzetén. A rendelet kimondta, hogy ahol legalább száz család él együtt, és az egyházi élet gyakorlására elegendő anyagi erővel rendelkeznek, ott templomot, iskolát, paplakot építhetnek. De a templomnak nem lehet tornya, és bejárati ajtaja nem nyílhat az utcára. 1785-ben újabb engedményeket tettek. Már nem kellett száz család egy templom felépítéséhez, sőt 1786-tól kezdve már tornyok is épülhettek, használhattak harangokat, és a bejárati ajtó az utcára nyílhatott.

Az ösküi templom 1785–1786-ban épült, fagerendákra, kőből, cserépfedéssel. Kereszttel díszített tornya fazsindelyes volt. A gyülekezet első bejegyzett lelkésze Maskovics Pál (1821–1827). Az ezt követő harmincnyolc esztendőben, 1828-tól 1866-ig Sinkovics Jónás volt az evangélikus hívek pásztora. Az ő szolgálata alatt a gyülekezeti tagok áldozatkészségének köszönhetően a fatornyot új toronnyal díszítették fel. 1859-ben – a lelkész buzdítására – a gyülekezet a templom megnagyobbítását határozta el. A munkálatok elvégzése után, egy évvel később, a templom hossza 24,4 méter, szélessége 8,23 méter, magassága 6,2 méter lett. A templom belseje hajó alakú, a bejárat felett kétszárnyú karzat nyúlik az oltár felé. A szószék márványszínű oszlopokkal díszített oltár fölé emelkedik. 1861–1863-ban új padok kerültek a templomba. Két harang és új orgona készült a következő lelkész, Zatkalik Károly ideje alatt (1867–1888). Később még többször is szépítette, csinosította templomát a gyülekezet.

Egy nagyot ugorva az időben, máris az 1977-es esztendőben járunk. Az ösküi egyházközség 1977-től 1988-ig Várpalota társgyülekezete volt, majd 1989-ben anyagyülekezet lett. A jelenlegi lelkész, Hamza Kinga Dalma szeptember 1-től áll a gyülekezet szolgálatában.

Hornyák András