Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 46 - Műtárgyvédelmi konferencia - egyházi javak sorsa

e-világ

Kriminálexpó

Műtárgyvédelmi konferencia - egyházi javak sorsa

Az utóbbi 15 évben a műkincstolvajok körében nagyon felértékelődtek, előtérbe kerültek az egyházi épületek mint „potenciális lelőhelyek” – derült ki Harmati Béla László, az Evangélikus Országos Múzeum igazgatójának szavaiból a Kriminálexpón rendezett Műtárgyvédelmi konferencián, november 5-én Budapesten.

A múzeumigazgató közlése szerint az evangélikus egyház műtárgyainak 95 százaléka nem kellően védett, miután jelentős hányaduk liturgikus tárgy, napi használatban van. A templomok pedig igen nehezen védhető objektumok – jegyezte meg. Harmati Béla László szavai szerint az evangélikus egyház múzeumainak védelme sem megfelelő.

A több mint húsz éve működő Evangélikus Országos Múzeum védelmi technikája például a megnyitás óta alig változott, pedig az egyház próbál azon javítani – mutatott rá. Hozzátette: a szükséges fejlesztések mellett a lehető legrövidebb időn belül a megfelelő nyilvántartás megalkotása lenne kivitelezhető.

Az evangélikus egyháznál folyamatban van a katalogizálás, ám az lassan halad – ismertette. Harmati Béla László közölte: az elmúlt 15 évben az evangélikus egyháztól eltulajdonított műtárgyak közül egy sem került elő. A múzeumigazgató utalt arra is, hogy az evangélikus egyház a közelmúltban 25 millió forintot nyert pályázati úton, amelyet felajánlott az ORFK-nak az eltűnt műtárgyak nyilvántartási rendszerének kiépítésére; az országos főkapitánytól azonban még nem kaptak választ.

(MTI)