Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 46 - Tisztelt Szerkesztő Úr!

evél&levél

Tisztelt Szerkesztő Úr!

Szomorúan és igazságérzetünkben mélyen megbántva állapítjuk meg, hogy az Evangélikus Élet egy olvasói nyílt levél álorcája mögé bújva részesévé vált annak a méltatlan és a letűnt évtizedek módszereit idéző támadássorozatnak, amely egyházunk bizonyos köreiben Donáth László, gyülekezetünk lelkésze ellen folyik.

Donáth László evangélikus lelkész. Szegényeket és megalázottakat megszólító, Krisztus evangéliumát a világban hitelre méltóan megszólaltató lelkész. A város legnagyobb lakótelepén missziói hivatást betöltő, templomot építő gyülekezet lelkésze. Ezt a minőségét nem vetheti le magáról, mint valami kabátot.

Donáth László egyéni választókörzetben immár harmadszor megválasztott országgyűlési képviselő. Pártonkívüliként történetesen az MSZP-frakció tagja, aki évek óta „saját jogon” politizál; ha lelkiismerete úgy diktálja, egyetlenként nemmel szavazva frakciójában is. S hogy miként politizál, arról választókerületének szavazói – mint erre a minősítésre felhatalmazottak – mondanak véleményt négyévenként.

Meggyőződésünk és tapasztalatunk, hogy a tisztséget és a hivatást, a politikai és a hitbéli meggyőződést nem Donáth László keveri össze, hanem azok, akik évtizedek óta időről időre erre hivatkozva próbálják őt ellehetetleníteni lelkészi szolgálatában. Az európai gondolkodásban és politikai kultúrában egyaránt hagyománya és helye van a jobb- és a balodali eszmerendszernek, amelyeknek érvényességét és jelentőségét torz, totalitárius elhajlásaik sem kérdőjelezik meg. Meggyőződésünk, hogy az egyház- és nemzetféltés örve alatt Donáth László ellen irányuló támadások mögött lényegileg politikai célok, hatalmi törekvések húzódnak meg, a jobboldali-konzervatív politikai eszmerendszer és az egyház összemosásának eredendően egyházellenes szándéka. Egyetlen ideológia, egyetlen párt vagy annak szószólója sem sajátíthatja ki az evangélium hirdetésére elhívott közösséget.

Tiszteletben tartva mindenki jogát véleményének képviseletére, tiltakozunk az ellen, hogy ennek ára a másfajta eszmerendszer és az azt képviselő ember gyalázása, a polgári tisztességet is nélkülöző lejáratása legyen. Sajnáljuk, hogy az Evangélikus Élet azáltal, hogy múltheti számában mindenfajta elhatárolódás nélkül teret adott ennek a hangnak, politikai eszközzé tette önmagát.

Budapesten, 2002. november 10-én, Martin Luther születésnapján

a Csillaghegyi Evangélikus Egyházközség presbitériuma

Regionális hozzárendelés: Csillaghegyi Evangélikus Egyházközség