Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 46 - 1956-os emlékplakettel tüntették ki a Rákoskeresztúri Evangélikus Egyházközség egykori gondnokát és presbiterét

Evangélikusok

1956-os emlékplakettel tüntették ki a Rákoskeresztúri Evangélikus Egyházközség egykori gondnokát és presbiterét

Budapest XVII. Kerületi Önkormányzat Képviselőtestülete 1956-os emlékplakettel tüntette ki néhai Gébele György gondnokot és Gyurcsánszki István presbitert. A 2002. október 23-án a XVII. kerületi Dózsa György Művelődési Központban megrendezett ünnepségen Válóczy István, a Magyar Köztársaság elnökének nyugalmazott szárnysegéde nyújtotta át az emlékérmeket Gébele Júliának, néhai Gébele György leányának, illetve Gyurcsánszki Istvánnénak, néhai Gyurcsánszki István özvegyének.

Néhai Gébele György Rákoskeresztúron, a német faluban, a Pesti úton lakott családjával. Foglalkozása az ötvenes években megpecsételte sorsát: mint földműves, egyéni gazdálkodó a kuláklistán szerepelt. A háború után megtehette volna, hogy elhagyja az országot. Németországban, ahonnan az ősei származtak, várták volna. Ő inkább ezt a hazát választotta.

1956-ban 34 éves volt. A forradalom reménysugarat jelentett neki is: a kitörés, a független, szabad Magyarország megteremtésének lehetőségét. 1957. július 17-én letartóztatták, mert részt vett a kerület rendjének és biztonságának szervezésében, a Nemzeti Bizottság megbízásából segítette Rákoskeresztúr élelmezését. Majd egy évet töltött a kistarcsai, a tököli és a Kozma utcai börtönben. Hitet, erőt mindig Istene adott neki – ezt legjobban a családjához írt imádságos levelei bizonyítják.

Gébele György életében meghatározó szerepe volt az evangélikus egyháznak. Istent soha nem hagyta el. Példaképe Luther Márton volt. A tiszta erkölcs mindennél fontosabb volt számomra.

A Rákoskeresztúri Evangélikus Egyházközséget templomgazdaként, majd gondnokként szolgálta csaknem két évtizedig. Ha élne, most lenne nyolcvan-éves, de a rendszerváltozás időpontját – 1989-et – sem érhette meg. Ötvennyolc évesen halt meg. Szellemi örökségét három lánya viszi tovább.

Néhai Gyurcsánszki István is ezer szállal kötődött Rákoskeresztúrhoz és gyülekezetéhez, a Rákoskeresztúri Evangélikus Egyházközséghez. A gyülekezet presbitere volt. 1956 rákoskeresztúri eseményeiben meghatározó szerepet játszott. Megszervezte a Nemzeti Bizottságot, a Nemzeti Bizottság Közbiztonsági Albizottságát vezette. Mint felelős vezető részt vett a rendőrség lefegyverzésében, illetve az ÁVH-s alkalmazottak letartóztatásában. A börtönben eltöltött évek máig ható sebeket okoztak családjának.

A kitüntetési ünnepséget műsor, majd fogadás követte. A XVII. kerület önkormányzati tisztségviselői, a pártok és civil szervezetek mellett a Rákoskeresztúri Evangélikus Egyházközség vezetői, presbiterei is tisztelettel adóztak Gébele György és Gyurcsánszki István emlékezetének.

dr. Léránt István