Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 10 - Gyógyulást és megbékélést Európának!

Keresztutak

Gyógyulást és megbékélést Európának!

Athénben ülésezett az Európai Egyházak Konferenciájának elnöksége

Mit vár a világ az egyházaktól ma? Mit adhatnának az egyházak Európának a 21. században? A kérdések megválaszolására az Európai Egyházak Konferenciája (EEK) aligha találhatott volna jobb helyszínt, mint az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Görögország fővárosát.

Athénben pezseg az élet. Az egyházi találkozóval párhuzamosan ott üléseztek Európa oktatási miniszterei is. A városnéző programokat néha megzavarták a politikai tüntetések, amelyek a készülő iraki háború és a szocialista kormány ellen irányultak. Közben lázas útépítő és városszépítő munka folyik mindenütt: Görögország az olimpiai játékok megrendezésére készül.

Az 1959-ben alakult EEK ma 126 ortodox, protestáns, anglikán és ókatolikus egyházat fog össze Európa valamennyi országából. A római katolikus egyházzal együtt 1989-ben Bázelben és 1997-ben Grazban tartottak nagy tömegeket mozgató ökumenikus találkozókat. 2001-ben született meg az Ökumenikus Charta, az európai egyházak jövőbeni együttműködését segítő irat.

Az athéni elnökségi ülés célja az volt, hogy előkészítse a 2003. június 25–július 2. között a norvégiai Trondheim városába összehívott nagygyűlést, melyre mintegy 700 hivatalos küldöttet, több száz megfigyelőt és vendéget várnak.

Gyógyulást és megbékélést Jézus Krisztusban Európának – ez lesz a tanácskozás fő témája. A konferencián a jelenlévők sorra veszik azokat a konfliktusokat, spirituális, gazdasági, nemzetiségi, nemzedéki, egyházi és vallásos feszültségeket, melyek Európa történelmi múltjából és jelenlegi helyzetéből adódnak. Arra a kérdésre is megpróbálnak választ találni, hogy vajon a különböző egyházak – amelyek a múltban vallásháborúkkal, felekezeti, nemzetiségi türelmetlenségükkel maguk is kivették a részüket a békétlenség kialakulásában – hogyan tudnak az egyes hívők, családok, gyülekezetek, egyházak, nemzetközi egyházi szervezetek révén Krisztus nevében elöl járni a kiengesztelődés és békességteremtés útján.

Egyházunkat Trondheimben Krámer György pilisi lelkész, az EEK Központi Bizottságának tagja, illetve Szántó Enikő teológus, ifjúsági delegátus képviseli majd. Megtiszteltetés számunkra, hogy a nagygyűlés három moderátorának egyike Harmati Béla püspökünk lehet.

HB