Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 11 - Keresztény nők ökumenikus világimanapja

Keresztutak

Libanon üzent

Keresztény nők ökumenikus világimanapja

Hazánk számos evangélikus gyülekezetében tartották meg a hétvégén a keresztény nők ökumenikus világima-napját. Egyre több magyar asszony- közösség kapcsolódik be ebbe az 1887-ben indult, a világ 170 országát átfogó mozgalomba. Ez év március 7-én Libanonnal, a „cédrusok országával” ismerkedhettek meg az istentiszteleti alkalmakon részt vevő nőtestvérek. A gyönyörű táj mellett az ott élő lányok, asszonyok belülről fakadó hitével, békevágyával, őszinte reménységével is találkozhattak.

Az istentiszteleti anyagot libanoni nők állították össze. „Szentlélek Isten, tölts be minket!” – választották az imanap mottójául. Ezzel azt is kiemelték, hogy a béke megteremtése nem csupán a mi elhatározásunkon múlik, hanem Isten Lelke munkálja azt a világban.

Az idei imanap jelképéül Mireille Samir Chaker libanoni művésznő „Három láng” című alkotása szolgált. A nagyobb lángok a Szentháromság Istenre, a kisebbek pedig a Lélek gyümölcseire emlékeztetnek. A galamb a békét jelképezi, amelyet – a Szentlélek Isten ereje által – egy női alak kap és sugároz tovább. A kép azt a reménységet is kifejezi, hogy a Közel-Keleten egyszer megvalósulhat az igazságosság és a béke.

BPM