Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 11 - Jöjjetek, imádkozzatok!

Keresztutak

Jöjjetek, imádkozzatok!

2003. március 7-én, pénteken a nők ökumenikus világimanapján mintegy 60-an fohászkodtunk együtt a tótkomlósi evangélikus imateremben a református, katolikus, baptista és evangélikus nőtestvérekkel. A közös könyörgésre buzdító felhívást a libanoni asszonyok kezdeményezték, akik az országukat tönkretevő 22 évig tartó idegen elnyomás, igazságtalanság és erőszak ellenére vigasztalást, örömet találnak Jézus Krisztusban.

A diavetítés során elénk tárult Libanon csodálatos földje. Szinte hihetetlen volt látni, hogy lakóit évtizedekig a félelem és a halál árnyékában tartotta a terror, amely éhezést, menekülést, kitelepítéseket, aknamezőket, emberi veszteségeket és tragédiákat eredményezett.

Az estét Baloghné Szemerei Mária evangélikus lelkészasszony szervezte, valamint – Marti Miklós református lelkész technikai segítségével – ő vezette a közös énekléseket és a vetítést is. A felolvasásokat a gyülekezetek tagjai végezték. A szószéki szolgálatot Gilicze Andrásné református lelkésznő látta el.

Az imádságok és az áldások után – melyeket záró szolgálatként Gilicze Andrásné, Baloghné Szemerei Mária és Marti Márta református lelkésznő közvetítettek a gyülekezet felé – a megterített asztalokat finom süteményekkel is megtöltötték a szorgos kezek. Hálásak vagyunk Istennek, hogy ezen az estén mindamellett, hogy támogattuk a libanoni asszonyok vallásos mozgalmát, erőt meríthettünk a közös imádkozás lehetőségéből, és a keresztény testvéreinkkel való kapcsolatainkat az ökumené szellemében még szorosabbra fűzhettük.

Stirbicz Jánosné