Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 16 - A reneszánsz nagymesterei a Szépművészeti Múzeumban

Kultúrkörök

A reneszánsz nagymesterei a Szépművészeti Múzeumban

A reneszánsz olasz nagymestereinek remekeiből összeállított két kiállítással örvendeztette meg látogatóit a közelmúltban a Szépművészeti Múzeum.

Az egyik tárlaton a Régi Szoborgyűjtemény kiemelkedő darabja, Verrocchio alkotása, a Fájdalmas Krisztus látható. A Pulszky Ferenc gyűjteményéből származó terrakotta szobor 1924-ben került a múzeumba, és teljesen felújítva látható, mégpedig a szobor történetét és restaurálását bemutató tablókkal körülvéve. Mintegy húsz műtárgy is segíti közelebb hozni Verrocchio (Firenze, 1436 – Velence, 1448) művészetét.

Mint ismeretes, Verocchio az 1470-es, 80-as években Firenze legjelentősebb szobrásza volt, nagyszabású bronz, illetve márvány szoborcsoportokat készített, továbbá terrakottaműveket és festményeket alkotott. A Fájdalmas Krisztus egyik fő műve. A ritkán látható kincsek közül ezenkívül egy 1500 körüli terrakotta Krisztus-büszt is szerepel. Ennek érdekessége, hogy a londoni Victoria Albert Múzeumból származik (innen első alkalommal érkeztek hazánkba kölcsönműtárgyak). A Jékely Zsombor által nagy körültekintéssel rendezett kiállításon számos, a mester környezetébe tartozó alkotást is bemutatnak. A tartalmas katalógus – melynek szerzője Jékely Zsombor, Boros Ildikó restaurátor és Tátrai Vilmos – nemcsak a szobor történetéről és ikonográfiájáról közöl tanulmányt, hanem a restaurálásról is, a folyamatokat képekkel illusztrálva.

A másik tárlat az itáliai reneszánsz rajzait mutatja be. A „Leonardótól Tintorettóig” címmel látható igényes gyűjteményt főképpen az észak-itáliai cinquecento rajzaiból válogatta Zentai Loránd. A magyar és angol nyelvű katalógus az öszszes kiállított rajz színes reprodukcióját tartalmazza.

A Szépművészeti Múzeum kiállításai június 22-ig tekinthetőek meg.

Schelken Pálma