Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 2 - Egyházzene blockflötén

Kultúrkörök

Egyházzene blockflötén

A Laurum blockflöteegyüttes
Az ózdi evangélikus istentiszteleteken több alkalommal is hallhattuk az ózdi Erkel Ferenc Zeneiskola „Laurum” blockflöteegyüttesét. Egyik szereplésük után kértem arra a zenekar vezetőjét – Nagy Károly tanár urat –, hogy mutassa be olvasóinknak is a csoportot.

Mint azt Nagy Károly elmondta, 1989-ben ő maga hozta létre kísérleti jelleggel az együttest a zenét szerető ózdi és Ózd környéki tizenéves fiatalokból. A kísérlet eredményesnek bizonyult, hiszen a zenekar azóta is működik, s már számos eredményt tudhat maga mögött.

A megalakulást követő néhány évben a társulat főleg reneszánsz és barokk műveket játszott, de a későbbiek során repertoárjukban helyet kapott a régi és a kortárs magyar muzsika, valamint az egyházi zene is.

1990-től minden év nyarán részt vesznek a Czidra László művész által vezetett keszthelyi reneszánsz és barokk mesterkurzuson. Állandó közreműködői a megyei és országos blockflötés találkozóknak, versenyeknek. Már három nívódíjjal büszkélkedhetnek, melyek egyike kiemelt nívódíj. 1997-ben az országos zenekari fesztiválon első helyezést értek el a blockflöte kategóriában. Több rádió- és televíziófelvétel készült velük.

Fennállásuk óta számtalan különböző rendezvényt „színesítettek” fellépésükkel, zenéjükkel.

Tóth Melinda evangélikus lelkipásztor nevében ezúton is köszönjük az együttes azon szerepléseit, melyekkel az ózdi gyülekezet tagjait örvendeztették meg.

Kerékgyártó Mihály