Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 23 - A líceum honlapja

Evangélikusok

Egyház és világháló

A líceum honlapja

A Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) honlapja – amely az elmúlt esztendő őszén ünnepelte ötödik születésnapját – jól mutatja az informatika tanításában rejlő kihívásokat és e munka szépségét: ebben a tudományágban sokszor a tanítvány is mester – a tanár számára a motiváció és az értékek felmutatása lehet a cél. A líceum honlapját eleve diákok alapították, és azóta is egy nagyon lelkes és igényes csapat szerkeszti, akikkel a tanár örömmel tud együtt dolgozni – leginkább persze a feladatokat tűzi ki. Ezúttal a bemutatkozó cikk megírására kért fel két diák rendszergazdát. (B. Cs.)

A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) szerver oldala a világhálón a bdeg.sopron.hu címen érhető el. Ez a lap ugrópont több olyan oldalra, amelyek a gimnázium szervergépén vannak: erről az oldalról juthatunk el a gimnázium hivatalos honlapjára, illetve e mellett más keresztény szervezetek és a felhasználók honlapjaira – így például a soproni evangélikus gyülekezet vagy a Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola, illetve a soproni Evangélikus Vendégház oldalaira is.

A líceum hivatalos honlapja a www.bdeg.sopron.hu címen érhető el, és 1997 őszétől áll rendelkezésre. A kialakítása két akkori diák érdeme, akik ezzel a lappal nyerték el a soproni iskolák közötti honlapkészítő versenyt, majd dr. Lampérth Gyula néhai igazgató fogalmazta meg az igényt, hogy a honlapot állandóan frissíteni kellene. Ettől kezdve diákoperátorok dolgoznak rajta, hogy a látogatók számára mindig aktuális információkat tartalmazzon.

A régi változat

Az oldal folyamatos fejlődésen, átalakuláson ment át, a szerkezete az elmúlt évig a következő volt: minden hét elején felkerült a heti ütemterv, amely a diákokat segítette a hét zökkenőmentes lefolyásában. Az ide látogatók az Aktuális menüpont alatt a legfrissebb programok képeit, esetleg a versenyek feladatait és eredményeit érhették el. Innen az idejétmúlt dolgok az Archívumba kerültek, hogy később is meg lehessen találni őket. Az Iskola menüpont alatt megtalálható volt a tanárok és diákok névsora, és itt kapott helyet az intézmény történetének, illetve nagyjainak a bemutatása. Az Iskolai élet, amint azt a neve is mutatja, a líceumban működő szervezetek oldalait gyűjtötte össze, így például a Soproni Nemes Magyar Társaságról vagy a Lidiszről (Líceumi Ifjúsági Diákszövetség) is tájékozódhattak az érdeklődők. Egy külön menüpontban kapott helyet az Informatika, ahol elolvashattuk az Unger Pauline Informatikalabor fejlődésének állomásairól szóló cikket, illetőleg az iskola technikai felszereltségét tükröző képeket láthattunk.

Nagyon fontos kiemelnünk, hogy iskolánk honlapjának kivonata a magyar mellett német és angol fordításban is olvasható volt szinte a kezdetektől fogva.

A MEGÚJULÓ HONLAP

A líceum honlapja mindig fejlődött: időről időre a változó igényekhez alakították az új technikai eszközök segítségével. A legutóbbi változás sok újítást is hozott magával. A metamorfózis során az iskola honlapja egy dinamikus tartalomszolgáltató, fejlett információ- és tudásbázist kínáló, egyéni igényekhez alakítható webhellyé válik. Természetesen ez a folyamat – mely e tanév elején kezdődött – egy hosszabb időszakot ölel fel, és több lépcsőben valósul meg. A feladat nem könynyű, és még korántsem tartunk a végén, de az eddig elért eredmények biztatóak.

Az egyik ilyen fontos lépés az, hogy a statikus szerkezetről áttértünk a dinamikus tartalomszolgáltatásra. Ez azt jelenti, hogy a webhely különböző kritériumoknak megfelelően készíti el dinamikusan az oldalt. A technikai megvalósítás PHP-technológiával történik. A dinamikus tartalomszolgáltatás még nem teljes értékű, mivel egyéni igényeket nem tud figyelembe venni a rendszer.

A másik gyökeres változás a „külcsín”-t érintette. Az új stílus kialakításánál az a cél vezérelt bennünket, hogy minél több információt tudjunk megjeleníteni helytakarékosan, ugyanakkor ízlésesen. Ezért döntöttünk a portálformánál. Idén februártól már ebben az új köntösben köszönti az oldal a látogatókat. A stílus hatékony elkészítéséhez CSS-technológiát vettünk igénybe a későbbi módosítások, fejlesztések megkönnyítése végett.

A harmadik nagymérvű változás a webhely fejlesztésében valósult meg. A líceum honlapjának szerkesztésében mindig is nagy szerepet játszottak a diákok, de soha ilyen sokan és ilyen intenzíven nem vettek részt benne. Az átállás idején – mely nagyon sok munkával járt, és nem kis erőfeszítést követelt a diákoktól – négy, egyenként 2-4 fős csapat dolgozott egy-egy nagyobb részfeladat megoldásán. De most is, szinte napról napra nyolc tanuló fáradozik azon, hogy mindig naprakész tartalommal tudjunk szolgálni a virtuális látogatóknak. Munkánkat hetente koordináljuk, amikor is megvitatjuk az előző heti munkát, és megbeszéljük az új feladatokat.

Az újabb lépcsőfok a nyári szünetben várható, amikor a diákoknak is több ideje lehet egy nagyobb feladatra. A tervek szerint a következő tanév kezdetén már teljes értékű lesz a dinamikus tartalomszolgáltatás, könnyebb lesz a tanárok oldaláról az új tartalom feltöltése, valamint a forma is csiszoltabb, kiforrottabb lesz.

Giczi Imre – Szabadkai Márk

Regionális hozzárendelés: Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium