Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 23 - Menedékké válni

Keresztutak

Menedékké válni

Az Amerikai Evangélikus Egyház (ELCA) női bizottságának igazgatója, Joanne Chadwick és munkatársa, Jan Ericson-Pearson lelkész látogatott hazánkba május 21–28. között. Jövetelük célja elsősorban az volt, hogy magyar lelkésznők, illetve gyülekezeti munkatársak számára képzést tartsanak az erőszak áldozatainak lelkigondozásáról.

Az amerikai egyház több mint egy évtizede foglalkozik ezzel a témával, és azóta számos tanulmányt, könyvet, módszertani anyagot jelentetett meg. Abban segítik a gyülekezeteket, hogy azok – híveik és a kívülállók számára egyaránt – az oltalom helyévé is válhassanak. Az ELCA által elindított mozgalom is ezt a nevet viseli: „Arra hívattunk, hogy menedékké váljunk!” (Called to be a safe place)

Ebből a programból kaphattak ízelítőt mindazok a lelkésznők, akik a Magyarországi Evangélikus Egyház Női Missziói Osztályának meghívására részt vettek a budapesti képzésen, és azon gyülekezetek nőcsoportjai – Várpalotán, Mohácson és Budapest-Deák téren –, akiket a hét folyamán meglátogattak.

Regionális hozzárendelés: N?i Missziói Szolgálat