Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 24 - Hagyományteremtő kezdeményezés

Egyházunk egy-két hete

Hagyományteremtő kezdeményezés

ERIK-sportnap Bonyhádon

Pécsi derbia kosárpályán
Sportnapot szervezett a napokban a pécsi Evangélikus Regionális Ifjúsági Központ (ERIK) a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium sportudvarán, ahol a tízévesek és a harmincasok egyaránt kipróbálhatták ügyességüket, tudásukat.

– Úgy gondoljuk, elég keveset mozog a tizenéves korosztály, pedig lenne igény a sportolásra, csak idejük nincs a fiataloknak – mondja Kárpáti Gábor, a Pécsi ERIK-iroda egyik vezetője. – A bonyhádi sportnap regionális szinten az első próbálkozásunk volt, később szeretnénk a hozzánk tartozó többi megyében (Somogy, Zala, Baranya) is szervezni hasonló megmozdulásokat, majd később egy országos sportnapot is. Idén a bonyhádi rendezvényünkkel egy napon Pécsett és Zalaegerszegen kórustalálkozót tartottak, és a távolság is akadály volt néhányaknak, ezért „csak” pécsi, bonyhádi, majosi, mucsfai ifjak érkeztek az eseményre.

*– Talán kevesen tudják még, hogy pontosan mi is a feladata az ERIK-nek.*

– Egyházunk ifjúsági bizottsága négy régiós központot hozott létre: Nyíregyházán, Szegeden, Győrben és Pécsett. Az első három tavaly szeptemberben, a pécsi idén januárban kezdte meg működését. Fő feladatunk az, hogy a régióban közvetlen kapcsolatokat alakítsunk ki és tartsunk fenn a helyi gyülekezetek evangélikus ifjúságaival. Igyekszünk az „ifiken” megjelenni, és találni egy-egy kapcsolattartót a fiatalok között, aki így levenne bizonyos terheket a lelkész válláról. Terveink között szerepel egy internetes levelezőhálózat indítása is. Elsősorban pályázati lehetőségekről, programokról tájékoztatnánk a fiatalokat, illetve problémájukban segítenénk őket. A mi kreativitásunkra van bízva, hogy a terveink megvalósulhassanak, de a fiatalok ötleteire is szükségünk van.

*– Milyen sportágakban mérhették össze erejüket a jelenlévők?*

– Röplabdázásban, kosárlabdázásban, futballozásban, futásban, súlypontemelkedésben. Terveztünk még néhány egyéni számot, de a csapatsportok nagyon elhúzódtak, hiszen ugyanazok az emberek több „gárdában” is pályára léptek. Mindenesetre sok tapasztalatot szereztünk, és tanulságos volt számunkra az első sportnap.

Máté Réka