Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 25 - Pünkösdhétfői csendesnap Vargabokorban

A közelmúlt krónikája

Pünkösdhétfői csendesnap Vargabokorban

A nyíregyházi gyülekezet tagjai évről évre egész napos pünkösdi együttléten élhetik át a Szentlélek megelevenítő áldásait a tizenhárom éve felavatott vargabokori imaházban és annak csupa zöld növényekkel körülvett kertjében.

A bibliaolvasás évében pünkösdhétfő igehirdetési alapigéje (ApCsel 15,7–12) adta a csendesnap fő témáját: „Hallják az evangélium igéjét, és higgyenek!”

Göllner Pál nyitóáhítatában kiemelte: Isten választja ki szolgáit, hogy ők a hitébresztés szándékával hirdessék az evangéliumot azoknak, akikhez küldi őket. Adámi László lelkész, a nap házigazdája arról tett bizonyságot, hogy Isten különbségtétel nélkül adja Szentlelkét mindazoknak, akiknek hit által megtisztította a szívét. Ezt követően Füle Lajos néhány szép, szívhez szóló versével szolgált a jelenlévők között, Garai András pedig három Reményik Sándor-vers kapcsán mondta el pünkösdi gondolatait – így például megosztotta aktuális igei üzenetekkel tűzdelt válaszait az „Igaz beszéd hitem dolgában” című vers nyolc kérdésére.

A vargabokori testvérek ízletes töltött káposztával és sokféle finom süteménynyel látták vendégül a mintegy százötven fős pünkösdi gyülekezetet. A résztvevők délután öt bibliakörben keresték a választ arra a kérdésre, hogy mit jelent ma számunkra az apostoli üzenet: Nem szabad igát tenni a tanítványok nyakába. Megfogalmazódott az a válasz is, miként lehet önként felvenni Jézus igáját, és úgy követni őt. Hudák Sándor az Evangéliumi Börtönmisszióban szerzett konkrét, mai példáival illusztrálta ezt a témát. Megrendítő, de egyben csodálatos bizonyságtétel volt ez a Léleknek a megkeményedett emberi szívekben elvégzett munkájáról.

A záró úrvacsorai istentiszteleten Labossa Péter igazgató lelkész így hirdette a pünkösdi örömhírt: „Csak az Úr Jézus kegyelme által üdvözülhet bárki.”

Ahogyan a délutáni hirtelen jött zápor felüdítette az eltikkadt természetet, úgy elevenedett meg a jelenlévők szíve az ige záporától ezen a pünkösdhétfőn. A Lélek ünnepén átélhették a Krisztussal való közösség mennyei örömének az előízét is.

Garai András

Regionális hozzárendelés: Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség