Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 25 - Kápolnaszentelés a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben

Keresztutak

Kápolnaszentelés a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben

Kápolnaszentelést tartottak június 10-én, kedden a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet központi, Nagy Ignác utcai objektumában ezzel az intézmény mindhárom, egymástól különálló épületében a fogva tartottak rendelkezésére áll egy vallási célra is használható helyiség.

A kápolnát Erdő Péter prímás, érsek, Bogárdi Szabó István református püspök és Szebik Imre evangélikus elnök-püspök áldotta meg.

Csere László dandártábornok, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka az MTI-nek elmondta: az intézmény három, egymástól különálló, földrajzilag is tagolt objektumból áll. A Gyorskocsi utcai épületben évek óta rendelkezésre áll egy vallási célra is használható helyiség, a Venyige utcai épületben eredendően két kápolnát létesítettek, egyedül az 1892-ben átadott Nagy Ignác utcai épületben nem volt soha templom, börtönkápolna vagy bármilyen szakrális helyiség.

Az intézet vezetősége ezért – alkalmazkodva a fogva tartottak igényéhez – egy kisebb, 30-35 személy befogadására alkalmas kápolna kialakítása mellett döntött. A helyiség alkalmas liturgikus-ünnepi, de oktatási, kiscsoportos foglalkozások megtartására is.

A fogva tartottak hitéletéhez méltó körülményt biztosító kápolna kialakításának költsége meghaladta az 1 millió forintot, amelyet az országos parancsnokság és a fővárosi intézet biztosított – tette hozzá Csere László.

A helyiség berendezésében a fogva tartottak is részt vállaltak, például ők készítették a falakat díszítő szőtteseket és a lambériát.

A főváros három büntetés-végrehajtási objektumában jelenleg 1800 embert tartanak fogva, a Nagy Ignác utcai objektumban 260-at.

(MTI)