Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 3 - Hit és egészség

e-világ

Hit és egészség

A fenti témacímmel rendezte meg az IHS Alapítvány és a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete azt a tudományos konferenciát, amelyet január 11-én tartottak az egyetem Nagyvárad téri épületében.

A három kitűnő előadás az alábbi kérdéseket járta körbe: a spiritualitás és az orvostudomány ellentmondásos, ám napjainkban ismét feléledő kapcsolata; a vallás magatartástudományi vonatkozásai; illetve a vallásos hit és a fizikális egészségi állapot viszonya.

Az Amerikai Egyesült Államokból érkezett Harold Koenig professzor – aki jelenleg a Duke Egyetem belgyógyászat- és pszichiátriaprofesszora, valamint a spiritualitás és az egészség kapcsolatának tanulmányozására létrehozott központ alapítója és igazgatója – kutatásai során megállapította, hogy szoros összefüggés figyelhető meg a vallásosság és a gyógyu-lás között. Referátumában arról számolt be a jelenlévőknek, hogy a hívő emberekre kevésbé jellemző az aggodalmaskodás, a depresszió és az öngyilkosság, illetve ritkább közöttük az ellenségeskedés. Azok, akik vallásosak, jobban megbirkóznak feladataikkal, mivel magasabb szintű az együttműködési készségük.

A felmérésekből az is kiderül, hogy ezen megfigyelések elsősorban azokra igazak, akik rendszeresen gyakorolják a hitüket: hetente egyszer istentiszteletre járnak, naponta olvassák a Bibliát, és mindennap imádkoznak.

Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének professzora előadásában elmondta, hogy hazánkban még inkább érvényesek ezek az összefüggések. A vallásos emberek mentális egészsége jobb, és nagyobb reménységgel élik életüket. Ennek következtében immunrendszerük megfelelőbben dolgozik, könnyebben küzd meg a streszszel. Körükben éppen ezért kevesebben halnak meg rákban, szívbetegségben, és általában tovább élnek.

Az előbb említetteken kívül az előadók az egyház szerepének fontosságát is kiemelték. A közösségekhez való csatlakozás, a szerető Istenben nyugvó hit, a bensőséges vallásgyakorlás meghatározó tényező lehet az egészség megtartásának érdekében.

Honti Irén