Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 3 - Új központ Kolozsvárott

Keresztutak

Új központ Kolozsvárott

Sikeres évkezdés az evangélikus püspökségen

Új központi épület átadására került sor Kolozsvár szívében, pontosabban az Evangélikus-Lutheránus Egyházkerület Püspökségének udvarán, ahol a 2003. január 5-i istentisztelet után adták át az újonnan felépített ingatlant.

A két emelettel és manzárdrésszel rendelkező épület, remények szerint, nemcsak az evangélikus egyház, hanem Kolozsvár egész magyar közösségét fogja erősíteni a jövőben. Ezt hangsúlyozta Mózes Árpád evangélikus-lutheránus püspök is, aki avatóbeszédében elmondta: szándékaik szerint tavasszal folytatják a munkálatokat, amikor az újonnan átadott épület alagsorát kötik majd össze a kolozsváriak számára valószínűleg ismerősen csengő Reményik Sándor Galéria pincehelyiségével, kibővítve és tágasabbá, egyúttal otthonosabbá is téve azt.

Az elképzelések szerint kiállítóteremként és más kulturális tevékenységek otthonaként fog majd szolgálni. Az új épületszárny első emelete a püspökségi irodáknak ad helyet, a második emeletet szolgálati lakrésznek szánják, a manzárdon pedig társalgót és vendégszobákat rendeznek be, amelyekben – a már felépült Suceava utcai Luther-házzal egyetemben – az egyházkerülethez gyakran érkező vendégeket szállásolják el. Az épületszárny rekordidő alatt készült el, fűzte hozzá a püspök, a Pászkány Árpád által vezetett kivitelező cég ugyanis, annak ellenére, hogy 2004-re ígérte a munkálatok befejezését, 2002 végére már készen állt az épületszárnnyal. Mózes Árpád püspök ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a kivitelező minőségi munkát végzett, és szinte akadálymentesen zajlottak a munkálatok, annak ellenére, hogy rendkívül forgalmas, központi helyen fekszik a püspökség székhelye.

Köllő Katalin (Szabadság – Kolozsvár)