Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 3 - Ortodox rabbit avattak Budapesten

Keresztutak

Ortodox rabbit avattak Budapesten

Köves Slomó személyében – több mint fél évszázad után – ismét ortodox rabbit avattak Magyarországon. A január 7-i, budapesti ünnepségen jelen volt Mádl Ferenc köztársasági elnök. (Az eseményt Medgyessy Péter miniszterelnök levélben üdvözölte.) A szertartást Mordecháj Elijáhu izraeli főrabbi vezette a VI. kerületi, Vasvári Pál utcai zsinagógában, ő írta alá a rendezvényen az új rabbi avatólevelét.

Az 1979-es születésű Köves Slomó a harmadik ortodox rabbi – Oberlander Báruch és Hoffmann Áron mellett – Magyarországon. Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatója arra kérte az új rabbit, hogy segítse a zsidóság szellemi felemelkedését. Oberlander Báruch utalt arra: a háború és a holokauszt, majd a magyarországi zsidó élet elsorvadása gyakorlatilag megszüntette az ortodox iskolákat és az ortodox rabbiképzést.

Köves Slomó az imasál felöltését követően megtartott beszédében kiemelte: hivatásának tekinti, hogy minél többen megismerkedjenek a zsidósággal, a Tórával, annak tanaival. Megfogalmazása szerint az avatás valamennyi magyar állampolgár ünnepe, akik ma ezen a földön szabadon gondolkodhatnak.

Az újonnan felavatott rabbi tizenhárom éves kora óta készül hivatására: kezdetben a Chábád Lubavics Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesületnél Magyarországon, majd Izraelben, az Egyesült Államokban és Franciaországban tanult. Utolsó vizsgáját Izraelben tette le, s ezáltal a világon mindenütt elismert rabbivá vált.

(MTI)