Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 3 - Köszöntjük a 80 éves Schéner Mihályt

Evangélikusok

Köszöntjük a 80 éves Schéner Mihályt

Schéner Mihály

Schéner Mihály a Békés megyei Medgyesegyházáról indult. Tanulmányait a békéscsabai evangélikus gimnáziumban, majd a Képzőművészeti Főiskolán végezte. Művészeti ismereteit külföldi tanulmányutakon egészítette ki. Több évtizedes munkásságát nehéz néhány sorban összefoglalni, hiszen festményei mellett kerámiával, tűzzománccal, szobrászattal, textilművészettel, színházi díszletekkel és művészetelméleti tanulmányokkal, művészetfilozófiával is foglalkozott. Békéscsaba díszpolgára, ahol külön múzeumot – a Meseházat – rendezett be a gyermekeknek. Ötletes, ősi hagyományokra visszaemlékeztető gyermekjátékai, írásai a „homo ludens”-t, a játékos kedvű embert mutatják be. Filozófiai mélységű írásai és rajzai az emberben lakozó agresszivitást, gonoszt, elrettentő rosszat is elénk tárják. Szakrális műveiben a többnemzetiségű evangélikus családi, neveltetési háttér is tetten érhető.

Munkácsy-díjas érdemes és kiváló művész, 1995-ben pedig Kossuth-díjat kapott. Tagja a Széchenyi Művészeti Akadémiának, a Magyar Művészeti Akadémiának és a Magyar Pen Klubnak.

Egyházunk és lapunk olvasói nevében szeretettel gratulálunk Schéner Mihálynak, és életére, további munkásságára Isten áldását kérjük!