Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 3 - Szüntelenül imádkozzatok!

Keresztutak

Szüntelenül imádkozzatok!

24 órás dicsőítés a BSE Röplabdacsarnokban

24 órás dicsőítés a BSE Röplabdacsarnokban
„Ma nagyon nehéz megszólítani, elérni az embereket. Egyre kevesebben járnak gyülekezetbe, mennek el a vasárnapi istentiszteletre” – halljuk gyakran a sokak szájából elhangzó panaszt. A múlt hétvégén azonban – a hó és a téli hideg ellenére – több ezer, többségében tizen- és huszonéves fiatalt sikerült „megmozgatnia” az „Ez a nap!” Iroda munkatársainak azzal, hogy 24 órás dicsőítő alkalmat szerveztek a budapesti BSE Röplabdacsarnokba.

„Az Úr helyreállítja Dávid leomlott sátorát” (ApCsel 15,16) mottóval megrendezett alkalmon összesen közel két tucat keresztény zenekar lépett színpadra, együtt énekelve, imádkozva a többiekkel. Vasárnap délután 15 és 17 óra között pedig – a rendezvény záróakkordjaként – Graham Kendrick angol igehirdető szolgált. A prédikátor a „Felvonulás Jézusért” mozgalom egyik megálmodója és alapítója. Azé a kezdeményezésé, mely a világ több mint 175 országában számtalan hívőt „mozgósított”.

Prazsák László szervező bevezetőjében elmondta, hogy immár hatodik alkalommal rendeznek ilyen egész napos dicsőítő összejövetelt. Az idei együttlét célja a korábbiakéval megegyező volt, vagyis az, hogy a különféle felekezetek tagjai közül minél többen imádkozzanak együtt, és dicsőítsék Istent. (A keresztény egységet különösen is fontosnak érzi azok után, hogy a Boszorkányszövetség a 2003-as esztendőt „A sötétség évének” nyilvánította.)

Ezután vette kezdetét a mai, modern stílusú dicsőítés. A templomfalakhoz és orgonamuzsikához szokva újszerű élmény volt az általunk is jól ismert első számot, az „Ó, jöjj, ó, jöjj, Immánuel!” kezdetű énekünket (EÉ 149) egy teljesen más dallammal meghallgatni. Újabb meglepetést okozott, amikor egy másik ismerős ének, az „Isten szívén megpihenve” (EÉ 266) csendült fel, a megszokottól eltérő hangszerelésben, az ír népzene elemeit is magában foglalva.

Jó volt felszabadultan örvendező, éneklő és imádkozó fiatalokat látni, akik hitbeli és felekezeti különbözőségeik ellenére a keresztény egység szép példáját adták.

Gazdag Zsuzsanna