Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 30 - EKE Gyermektáborok Nógrádban

evél&levél

EKE Gyermektáborok Nógrádban

Az EKE (Evangélikusok Közössége az Evangéliumért) hagyományaihoz híven az idén is több gyermektábort szervezett az ország különböző részein. Az idei év különlegessége, hogy Nógrád megyében két tábor is létrejöhetett.

Ősagárdon már hagyománya van ennek a gyermekhétnek, ahol a helybélieken kívül Vanyarcról, Bérről, Monorról és Rétságról jöttek résztvevők.

A másik gyermekhétnek Lucfalva adott otthont, ahol még nem volt ehhez hasonló tábor, ezért sok kérdéssel, és kisebb aggodalommal indult. Ide Budapestről is szép számban érkeztek gyermekek, de a résztvevők többsége helybéliekből és a környező falvak gyermekeiből tevődött össze. Csodálatosan megtapasztaltuk az Úr igéjének a valóságát a keddi útmutatói ige kapcsán: „Hozzátok fordulok, megszaporítalak és megsokasítalak benneteket, és fenntartom szövetségemet veletek.” (3Móz 26,9), mert a hét első napjaiban nyolcvan gyermek vett részt az alkalmainkon, és a következő naptól már több mint kilencvenen. A hét során Jézus Krisztus példázatait vettük sorra, melyeket flaneles- és hagyományos bábozással is megelevenítettünk. A történeteket három amerikai fiatal szolgálata mélyítette el. Lehetőség nyílt az angol nyelvvel való ismerkedésre az aranymondások és a sok angol énektanulás kapcsán.

A szabadidőben sport, játék, kirándulás, bibliai-akadályverseny és a sok éneklés hozta közelebb a gyermekeket egymáshoz. A lelki ajándékok sem maradtak el, mert sok kisgyermek jutott hitre átadva az életét az Úr Jézusnak. Őszinte bűnvallás után új életet kezdve térhettek vissza otthonukba. Az Úr meghallgatta a szolgálók és mindazok imáját, akik szívükön viselték ezt a tábort, mert nemcsak egy jó hangulatú alkalmat sikerült szervezni, ahová szívesen visszavágynak a résztvevők, de valóságosan megtapasztalható volt Isten jelenléte és munkája is.

Herkely Jánosné