Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 33 - Heti útravaló

Élő víz

Heti útravaló

Akinek sokat adtak, attól sokat kívánnak, és akire sokat bíztak, attól többet kérnek számon. (Lk 12,48)

A Szentháromság ünnepe utáni 9. héten az Útmutató reggeli igéi a szolgálat minősítéséről tanítanak. Azt kérdezik tőlünk: a Szentlélektől kapott képességeinket milyen mértékben hasznosítottuk e földi életben? Csak 100 %-os teljesítménnyel lehetünk méltóak az ünnepi lakomára.

Vegyük sorra röviden, mi mindent is üzennek számunkra a kijelölt igeszakaszok.

Pál mindent e célnak rendelt alá, hogy Krisztust megismerve, a hit alapján eljusson a halottak közül való feltámadásra. Salamon bölcs és igazságos ítélete bizonyítja, hogy ő jól hasznosította a kapott talentumát, bölcs és értelmes szívét. Ezékiel próféta is hűen eleget tett őrállói hivatásának, figyelmeztetve a bűnöst és az igaz útról letért igazat egyaránt. Téged ki(k) számára tett őrállóvá az Úr?

Jézus többet kíván Mózesnél a házasság megélésében: az Isten eredeti teremtő szándékának teljes megélését. Pál is a teljes szívből való hálaadásra szólít fel, mindenkor, mindenkiért. Jézus a zsidó vezetők bűnét nagyobbnak ítéli Pilátusénál, bizonyítva ezzel az igazságos ítélet alapelvének érvényességét: akire sokat bíztak, attól többet kérnek számon. Lukács is azokról a szolgákról mondja ezt, akik ismerték uruk akaratát, és nem fogtak hozzá teljesítéséhez, s ezzel önként kizárták magukat az üdvözültek gyülekezetéből. Péter kérdése alapján döntse el a kedves Olvasó is, hogy rá vonatkozik-e a heti vezérige: „Uram, nekünk mondod ezt a példázatot vagy mindenkinek?” (Lk 12,41)

Garai András