Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 35 - Tiszta harmóniák Pusztaföldváron

Egyházunk egy-két hete

"Énekeljetek neki új éneket, szépen zengjenek hangszereitek!" (31. Zsolt.)

Tiszta harmóniák Pusztaföldváron

Felújított orgonán szólalt meg a d-moll toccata és fúga Pusztaföldváron. Az evangélikus templomban augusztus 16-án megrendezett hangverseny része volt a Fiatal Művészek Társasága á1ta1 szervezett Nyári Kulturális Napok 2003. programsorozatnak.

1995-ben a helyi Bartók Béla Művelődési Ház rendezte az első templomi jótékonysági hangversenyt a Békés megyei községben. Az evangélikus gyülekezet két évvel később folytatta a kezdeményezést, és azóta minden esztendőben egy este a templomban a muzsikáé. A bevétellel mindig valamilyen helyi cél megvalósulását segítették. Első alkalommal az evangélikus templom felújítását támogatták a koncertlátogatók, majd gyűjtöttek többek között egy beteg fiatalasszony gyógykezelésére, a pusztaföldvári római katolikus templom rekonstrukciójára és az erdélyi testvérfalu iskolásainak támogatására.

A templom kilencven éves orgonája azonban egyre alkalmatlanabbá vált a koncertezésre. Megépítése óta ugyanis – pénz hiányában – nem végeztek rajta felújítást. A sípok beporosodtak, a ragasztások helyenként megengedtek, a faalkatrészek szuvasodni kezdtek, a regiszterek nem megfelelően működtek. A gyülekezetnek most a tetőjavításra kapott pénzből sikerült egy összeget félretenni, így júliusban újjászülethetett a hangszer.

A Nyári Kulturális Napokat a pusztaföldvári Fiatal Művészek Társasága szervezte. Az egyesület valamely művészeti ágban tevékenykedő vagy a hagyományok megőrzéséért tenni akaró fiatalokból áll. Az FMT tavaly már szervezett kézműves alkotótábort, amelyen lehetőségük volt a vendégeknek nemezelni, gyertyát önteni, agyagozni és gyékényt fonni. 2003-ban kiállításokkal, drámajátékkal, sportversenyekkel gazdagították a négy nap programját. A rendezvénysorozat része volt idén Bella Rózsa grafikusművész tárlata és az evangélikusok hagyományos jótékonysági hangversenye is.

A Nyári Kulturális Napok első estéje a kultúrházban kezdődött Bella Rózsa kiállításának megnyitójával. A Kecskeméten élő Pilinszky-díjas tanárt Lászlóné Házi Magdolna pusztaföldvári evangélikus lelkész mutatta be. A művésznő férje a faluból származik, 1996-ban pedig a lelkésznő közreműködésével kérték Isten áldását házasságukra. Bella Rózsa alkotásainak gyakori témája a szülőföld, a természet, valamint – hitben élő római katolikus levén – bibliai történetek és jelenetek szentek életéből. Az este az evangélikus templomban folytatódott. Szép számmal érkeztek vendégek a kilencvenéves templomba együtt örülni a gyülekezettel a felújított hangszernek. A lelkész imádságban adott hálát Istennek a gyönyörű műemlék-jellegű orgona megújulásáért, majd megáldotta a hangszert. „Adja Isten, hogy évtizedeken, évszázadokon keresztül szóljon az orgona Pusztaföldváron Isten dicsőségére, az emberek örömére és jótékonysági hangversenyeinken mások megsegítésére!” – fogalmazott a lelkésznő. A hangversenyen Somogyi-Tóth Dániel zeneakadémista, a Matáv Szinfónikus zenekar orgonistája játszott. Változatos műsorában helyet kapott a barokk mester, Bach több műve is, valamint Purcell, Clerambeault, Charpentier és Boelmann egy-egy alkotása, melyekkel bemutatta, milyen sokszínű-sokarcú a Wegenstein típusú hangszer. A koncerten fellépett énekhangjával Tóth Nikoletta pusztaföldvári főiskolai hallgató. A koncertlátogatók által a perselyben elhelyezett összeget a gyülekezet ezúttal az orgona-felújítás költségeinek rendezetlen részének fedezésére fordítja. Erre a célra ajánlotta fel Bella Rózsa grafikusművész is egy kiállított rézkarcának vételárát.

Aki ellátogatott a Nyári Kulturális Napok programjaira, megtapasztalhatta, hogy zajos, felgyorsult világunkban is meg lehet találni a tiszta harmóniát. Ott, ahol grafitceruzával, ecsettel, orgona- és énekhanggal dicsérheti az ember a Teremtőt, a tehetséggel és alkotókészséggel megáldó Istent.

László Jenő Csaba

Regionális hozzárendelés: Pusztaföldvári Evangélikus Egyházközség