Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 35 - Isten kezében a Somló lábánál

A hét témája

Isten kezében a Somló lábánál

A csodálatos dunántúli táj, a Somlói borvidék az év minden időszakában szemet gyönyörködtető látvány a térföldi remete kihűlt bazaltkúpjával és orgonáival. Híveink sokasága, a szőlőművelő gazdák az aszályos időszak közepette is bíznak a jó termésben. A közelmúltban azonban nem elsősorban a munkák miatt volt mozgalmas a hegy lábánál található település élete, hanem az immár kilencedik alkalommal megrendezett somlószőlősi gyermekhét hozta lázba az itt élőket. Teológusokkal beszélgettünk, akik a helyi lelkésszel együtt vezették a programokat és a foglalkozásokat.

Kozma Anett IV. évfolyamos teológushallgató először vett részt a tábor munkájában.

– Mit gondolsz, miért érdemes egy teológusnak nyáron egyházi táborban tevékenykedni? Hisz ebben az időszakban nagyon sok más elfoglaltságot is lehetne találni. Tudjuk rólad, hogy a szomszéd Vasi Egyházmegye egyik gyülekezetének programjáról érkeztél a Somló-hegy oldalába és fontosnak tartottad a részvételt.

– Igen ezen a nyáron ez a negyedik ifjúsági tábor, amelyen szolgálok gyermekek között. Szerintem ma nagyon fontos, hogy az ifjúságot összefogjuk. De jó lehetőség is ez arra, hogy több gyülekezetet megismerjünk.

– Hogyan látod, mi volt az újdonsága az idei hétnek?

– Mint mindenütt, az áhítatok, a közös éneklések és egyéb programok adtak keretet a tábornak. Itt, Somlón, Jóel próféta könyvét vettük górcső alá. A somlószőlősi gyerekek számára minden bizonnyal nagy élmény volt a dél-alföldi kirándulás, közelebbről Szeged városába, ahol természetesen az evangélikus templomot is felkerestük. A hét második felében a Cseszneki várban és Bakonybélben jártunk.

Urbán Nóra IV. évfolyamos teológustól, aki már a harmadik éve jár ide, azt tudakoltam, milyen „üzenet” kapott hangsúlyt a héten?

– A reggeli áhítatok témáit a Mi Atyánk kérései alapján, az esti áhítatokat pedig az Apostoli Hitvallás hitágazatai szerint osztottuk be. Bármiről tanítok-tanítunk, úgy érzem, mindig a középpont felé mutatunk. Jézus Krisztushoz igyekszünk közelebb vinni a gyerekeket, mindig más-más aspektusból dolgozva fel a Szentírást. Egyik évben példázatokról van szó, a másik évben ószövetségi igékről.

Zsarnai Krisztián teológust is a tábor hetében szerzett tapasztalatairól kérdezem.

– Hogy milyen tapasztalataim vannak? Elengedhetetlenül fontos a gyermekekkel történő foglalkozás. Olyan világban élünk, amikor sok gyermek nem foglalkozik semmivel. Leül a televízió, jobb esetben a számítógép elé, és egész nyáron a monitort nézi. Ezeknek a fiataloknak nívós programokat kell szervezni. Örülök – és ezt nyugodt lelkiismerettel elmondhatom –, hogy a somlói színvonalas hét volt számukra. A tapasztalat az, hogy a gyermekek szomjúhoznak ilyen egyházi programok után, és ezt nem szabad abbahagyni.

Polgárdi Sándor